AP-1VMP13Z2D2111_news

De tweede vrije training voor de Gran Premio de España heeft weinig nieuwe inzichten opgeleverd, behalve dan dat de Red Bulls zondag volop kunnen meedoen om de podiumplaatsen. Achter Lewis Hamilton (1:18,259) noteerden Daniel Ricciardo (1:18,392) en Max Verstappen (1:18,533) snelle tijden.

De Haas-coureurs Romain Grosjean en Kevin Magnussen gingen als eersten de baan op, beiden op de gele softs. De Deen kreeg na afloop van de eerste sessie nog een waarschuwing van de wedstrijdleiding voor het blokken van Charles Leclerc. Magnussen bood overigens direct zijn excuses aan voor die actie. In de tweede trainingssessie was het Grosjean die voor fronsende wenkbrauwen zorgde: de Zwitser die onder Franse vlag rijdt spinde in Bocht 7 en kwam vast te staan in de grindbak. Het gevolg: een virtual safetycar en een voorlopig einde van de sessie voor Grosjean:

Dc6wiWCWAAEBmWO-700x467
Romain Grosjean staat vast in de grindbak (c) Formula1.com

Ricciardo en Verstappen waren op dat moment goed onderweg: de Red Bulls waren op de gele softs direct snel met een beste tijd voor de Nederlander: 1:19,050. Weliswaar nog een kleine seconde boven de toptijden van vanochtend, maar tot dan toe wel de snelste tijd van Verstappen. Niet veel later dook hij als eerste onder de 1:19. Zijn 1:18,699 was op dat moment zelfs sneller dan Bottas en Hamilton die met een iets andere strategie op pad waren gestuurd. De Fin reed op medium, terwijl de Engelsman op softs stond. Het duurde dan ook niet lang alvorens de viervoudig wereldkampioen de snelste tijd overnam: 1:18,259. Met Raikkonen die een rondje van 1:18,829 liet noteren, hadden de drie topteams Mercedes, Ferrari en Red Bull op dat moment allen een coureur in de top drie. Als een duveltje uit een doosje wist ook Ricciardo zich een plekje in de top drie te verschaffen: zijn 1:18,392 was nipt langzamer dan Hamilton, maar sneller dan stalgenoot Verstappen.

Sergey Sirotkin

Bij Williams had vaste rijder Sirotkin het stuurtje deze middag overgenomen van Robert Kubica. Net als de Pool en teamgenoot Lance Stroll kon ook de Rus geen potten breken voor het team uit Grove: beide Williams-rijders bungelden onderaan de tijdenlijst.

Bovenaan waren Hamilton, Bottas en Verstappen inmiddels overgestapt op de rode supersoft banden, maar echt veel leverde dat nog niet op. Beide Mercedes-coureurs konden hun snelste tijden niet verbeteren. Alleen Verstappen was iets sneller dan zijn snelste ronde op geel, maar veel scheelde het niet: 1:18,533.

Technisch probleem Raikkonen

Met nog veertig minuten te gaan, maakte Raikkonen een kleine uitstapje door de grindbak. De Fin kon via een grasstrook weer terugkeren op de baan, maar zijn snelle rondje was om zeep. Niet veel later zorgde een technisch probleem bij de wereldkampioen van 2007 alsnog voor een voortijdig einde van zijn sessie. De SF71H verloor een paar honderd meter voor de pitingang power en kon al rollend terugkeren in de pitstraat.

Tweede kans Grosjean

Met nog een half uur te gaan keerde Grosjean weer terug op de baan. Zijn VF-18 was uit de grindbak getakeld, teruggebracht naar de pits en hersteld voor een tweede kans. De teams gebruikten dit laatste half uur zoals gebruikelijk voor de long runs, waarin de situatie in de race wordt nagebootst. Veel sneller werd er dan ook niet meer gereden, maar Sergio Perez zorgde nog wel voor een gele vlag doordat zijn linkervoorwiel niet vast bleek te zitten en hij noodgedwongen zijn auto langs de baan moest parkeren. Vlak voor tijd zorgden Verstappen en Sebastian Vettel nog voor wat opwinding door een kleine spin in de chicane voor start-finish, maar daar bleef het bij.

Uitslag tweede vrije training Grand Premio de España:

Morgen volgt de derde vrije training en uiteraard de kwalificatie die live te volgen is via onze radiozender. Alle starttijden vind je hier.

[php slug=zweeler]

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden