180010_bel

Voor de ogen van zijn thuispubliek crashte Stoffel Vandoorne op kemmel Straight in de slotfase van de derde vrije training. Sebastian Vettel zette daarin de snelste tijd. Max Verstappen werd vijfde.

Op een zonnig Spa reden de meeste coureurs bij aanvang van de derde vrije training allemaal eerst hun installatierondje. De beide McLarens maakten op het stuk na La Source bovendien een proefstart, speciaal daartoe aangewezen.

Het was Fernando Alonso die het eerst een tijd zette, 1:47,202. De Spanjaard leek op Kemmel Straight daarbij een ‘tow’ te krijgen van teamgenoot Stoffel Vandoorne. De Belg verbeterde die tijd echter direct naar een 1:47,163. Hij kreeg op zijn beurt in bocht 12 een ‘tow’ van de Spanjaard. McLaren was duidelijk bezig om deze tactiek te vervolmaken op het 7,004 kilometer lange circuit in de Ardennen.

Supersofts

Na tien minuten kwamen ook de Ferrari’s in actie. Kimi Raikkonen zette op de supersofts een 1:43,425 op de klok. Sebastian Vettel bleef daar bij zijn eerste poging 1,681 seconde achter. Bij de tweede poging, eveneens op supersofts, naderde hij de Fin tot 0,444 seconde.

Valtteri Bottas kwam na vijftien minuten de baan op. De Fin weet vanwege gridstraffen al dat hij zondag achteraan zal starten. Hij reed deze middag een tijd die 0,517 langzamer was dan zijn landgenoot Raikkonen.

Met nog veertig minuten op de klok had het halve veld een tijd neergezet. De naam van Lewis Hamilton ontbrak nog in die lijst. Toen de Brit uiteindelijk een poging waagde was die tijd 0,098 langzamer dan die van Raikkonen, goed voor de voorlopig tweede plaats. Hij zette die tijd overigens op de gele softs.

Na bijna een half uur zette ook Daniel Ricciardo een tijd. Hij moest vooralsnog 1,817 toegeven op de snelste tijd en stond daarmee voorlopig vijfde. Ook Max Verstappen kwam naar buiten en pakte de positie van zijn teamgenoot af maar met een beduidend snellere tijd dan zijn teamgenoot, op 0,974 seconde van de Fin.

Bottas pakte met iets meer dan twintig minuten te gaan in deze derde vrije training de tweede plek. Hij verkleinde de achterstand op de Ferrari van Raikkonen tot 0,067 seconde. Vettel leek vervolgens goed op weg om zijn teamgenoot af te lossen op de eerste plek, maar zag bijna acht tienden voorsprong in de derde sector als sneeuw voor de zon verdwijnen. De tweede tijd op 0,033 seconde van de Fin was het resultaat.

Ook Hamilton lukte het maar niet om zich bovenaan de lijst te nestelen. Hij pakte weliswaar de derde tijd, maar nog altijd 0,064 achter Raikkonen. De volgorde van de top zes met ruim een kwartier te gaan; Raikkonen, Vettel, Hamilton, Bottas, Verstappen en Ricciardo. Op het moment dat Raikkonen zijn tijd aanscherpte naar een 1:42,724 kwam teamgenoot Vettel er dan eindelijk voorbij in een 1:42,661, op supersofts.

Crash

In een poging van Vandoorne om Bottas op Kemmel Straight te passeren, kwam hij op het  gras en verloor de McLaren compleet. De oranjegekleurde wagen schoot achter de Mercedes langs de baan over en crashte in de vangrails. Hij beklaagde zich over de boordradio over de actie van de Fin. De wedstrijdleiding besloot de actie na de sessie te onderzoeken. Het zorgde voor een rode vlag situatie terwijl de tijd doorliep.

Terwijl de Belg op een scooter naar de hospitality werd gereden, tikten de resterende vijf minuten weg. Op het moment dat de McLaren achter de hekken werd gereden stonden er nog iets meer dan twee minuten op de klok. Nagenoeg alle coureurs stonden geduldig in de pitstraat te wachten om met hun kwalificatiemodus de baan op te gaan. In de tijdenlijst veranderde echter vrij weinig tot niets. Vanmiddag om 15.00 start de kwalificatie en die uiteraard live te volgen is via Grand Prix Radio.

De complete uitslag van de derde vrije training:

180824_GBR_Moto3_arbolino-e1535124433369
Tony Arbolino. Foto: MotoGP.com

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden