AP-1W29E5QA91W11_hires_jpeg_24bit_rgb

De derde vrije training voor de Grand Prix van Oostenrijk is een prooi geworden voor Sebastian Vettel. De Ferrari-coureur zette een 1:04,070 neer en bleef daarmee zijn titelrivaal Lewis Hamilton 0,029 seconde voor. Max Verstappen eindigde achter Valtteri Bottas en Kimi Raikkonen als vijfde, maar belangrijker: de Nederlander viel vlak voor het einde stil op de Red Bull Ring.

In het bewolkte Spielberg zette Ferrari-coureur Raikkonen als eerste een tijd neer, die hij direct een halve seconde scherper stelde naar een 1:05,314. Terwijl de McLarens van Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne zich achter de Ferrari nestelden ging ook Sebastian Vettel de baan op. Hij perste er op de paars gekleurde banden een 1:04,920 uit en liet daarmee Raikkonen, Bottas en Hamilton voorlopig achter zich.

Red Bull laat naar buiten

Op 'hun' circuit stonden de beide Red Bull’s na twintig minuten nog altijd binnen. Daniel Ricciardo was de eerste die naar buiten kwam, eveneens op de ultrasofts. Het resulteerde in een voorlopig zesde tijd van 1:05,472. Verstappen volgde niet veel later met zijn eerste outlap in deze derde vrije training, onder luid gejuich van de Oranje gekleurde toeschouwers op de tribune die zijn naam draagt. De Nederlander was weliswaar sneller dan zijn teammaat, maar bleef steken op de vijfde stek.

Met nog een half uur te gaan voerde Bottas het klassement aan in een 1:04,594, gevolgd door Vettel, Hamilton en Raikkonen. Ook Ricciardo was inmiddels voorbijgestoken aan Verstappen met iets meer dan een tiende verschil.

Uitstapje Verstappen

Verstappen schoot na Bocht 4 van de baan en doorkruiste daarbij de aangrenzende grindbak. Het team sommeerde hem buiten te blijven. De schade leek ook mee te vallen. Brendon Hartley verloor ondertussen een stuk voorvleugel van zijn Toro Rosso op de gele kerbstones. Raikkonen volgde het voorbeeld van de Nederlander en schoot vol door het grind aan de binnenkant van Bocht 8.

Met ruim een kwartier te gaan was de top zes weer compleet omgegooid. Illustratief voor de kleine verschillen tussen de topteams; Vettel, voor Bottas, Hamilton, Raikkonen, Verstappen en Ricciardo. De Duitser zette een 1:04,070 neer op de ultra’s.

Elektronische problemen

Met nog acht minuten te gaan sloeg voor Verstappen dan toch het noodlot toe. Plotseling viel de motor van de Nederlander stil midden in één van zijn runs. Het gebeurde op het stuk circuit vlak achter zijn eigen tribune. De Nederlander stapte uit en de RB14 werd op een gereedstaande truck getakeld op weg naar de monteurs, die de problemen moesten verhelpen in de wetenschap dat over iets meer dan twee uur de kwalificatie zal beginnen.

De volledige uitslag van de de derde vrije training voor de Grand Prix van Oostenrijk:

De kwalificatie begint om 15:00 uur en is zoals altijd live te volgen via Grand Prix Radio.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen