WEC: Alonso debuteert met zege, gemiste kans Racing Team NL

Dccbgo6X4AEO4GB

Fernando Alonso is zijn WEC-loopbaan tijdens de zes uur van Spa begonnen met een overwinning. De Toyota #8, die de 36-jarige Spanjaard samen met voormalig Formule 1-coureurs Sebastian Buemi en Kazuki Nakajima bestuurde, vertrok van pole en soleerde naar de zege. In het LMP2-kampioenschap had Giedo van der Garde zich namens Racing Team Nederland binnen uur van de zevende naar de eerste positie geknokt, maar problemen met de versnellingsbak voorkwamen een goede eindklassering.

Hoewel de uitslag anders doet vermoeden, was de strijd vooraan spannend. Een safetycar-periode zorgde er met nog één uur te gaan voor dat het hele veld in elkaar schoof. Alonso had de Toyota #7, met Mike Conway achter het stuur, bijna op een ronde gezet, maar die voorsprong werd door de inzet van de safetycar teniet gedaan.

Nadat ook alle achterblijvers tussen de twee Toyota-rijders waren verdwenen, maakte Conway zich op voor een aanval op de tweevoudig wereldkampioen Formule 1. Het Japanse team liet het echter niet zover komen, nam geen risico en liet over de boardradio aan de coureurs weten dat zij elkaar niet meer aan mochten vallen. Daarmee was de zege voor Alonso tijdens zijn WEC-debuut een feit.

Racing Team Nederland

Racing Team Nederland kende met Giedo van der Garde in de cockpit een zeer sterke openingsfase. De Nederlander klom in de LMP2-klasse van P7 naar P3 en knokte zich even later zelfs naar de leiding.

Van der Garde bouwde een voorsprong op van zo'n veertig seconden naar de nummer twee Pastor Maldonado en was veel sneller dan de enkelvoudig Grand Prix-winnaar.

Een versnellingsbakprobleem zorgde er echter voor dat Van der Garde met Racing Team Nederland een goede eindklassering kon vergeten. De voormalig Caterham-rijder stuurde zijn Dallara naar binnen en liep vijftien rondjes achterstand op terwijl zijn team de auto repareerde. Het team reed de zes uur van Spa uit, maar in de buurt van een goede eindklassering kwamen Van der Garde, Fits van Eerd en Jan Lammer niet meer. De renstal besloot de dag op de achtste (en daarmee laatste) plaats in de LMP2-klasse.

american-airlines-arena-limo-1024x691-700x467
(c) City of Miami
american-airlines-arena-limo-1024x691-700x467
(c) City of Miami

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden