Wijzigingen in F1 volgens Zak Brown op juiste moment

2020SakhirGrandPrixSunday_GP2016_163012_1ST1030

Zak Brown is van mening dat de nieuwe Formule 1, het budgetplafond in combinatie met een nieuw bestuursstructuur, McLaren voordeel zal bezorgen. “Dit nieuwe F1-tijdperk komt precies op het juiste moment,” meldt de Chief Executive Officer van McLaren aan Motorsport-Total.com.

Vanaf 2021 zal het budgetplafond in de Formule 1 ingaan. Dit is de eerste keer in de geschiedenis van de sport dat dit gebeurt. McLaren zal haar uitgaven met het oog op de budgetgrens van 145 miljoen dollar zeker wat moeten terugschroeven, maar vergeleken met de andere drie teams, die duidelijk meer uitgeven, (Mercedes, Ferrari en Red Bull red.) valt het voor McLaren reuze mee volgens Brown.

Betere verdeling van macht

Daarnaast vindt de Amerikaan het positief dat door middel van het nieuwe Concorde Agreement de bestuursstructuur verbeterd is. “Het geeft Formule 1 en de FIA meer macht ten opzichte van de teams. Onder de oude structuur konden teams met hun politieke macht dingen hun kant op laten draaien. Nu wordt dat meer geneutraliseerd”, geeft Brown aan.

Een foto van het McLaren team 3e prijs constructeurs 2020
(c) McLaren Media Centre

Verbeterde concurrentiestrijd

Door het nieuwe Concorde Agreement zullen ook de inkomsten in de sport beter verdeeld worden. “De inkomstenverdeling maakt voor ons niet zo’n groot verschil, maar het zal de sport wel competitiever maken. We hebben nu, door het budgetplafond, de mogelijkheid een kwalitatief groot team te zijn, maar dat zorgt ook voor meer concurrentie vanuit het achterveld”, verklaart de CEO. “We hebben weliswaar een betere kans de jongens voor ons bij te halen, maar we moeten ook op onze hoede zijn.”

Brown laat tevens weten dat hij denkt dat er in de toekomst zes of zeven teams zijn die aan de grens van het budgetplafond kunnen werken. “We hebben zeven teams, die ongeveer hetzelfde in huis hebben en dat is mooi. Ik geloof niet alleen dat wij betere kansen hebben om een race als eerste of tweede te eindigen, ik denk dat het een race tussen zeven teams zal worden.”

Hij geeft aan dat AlphaTauri goed gefinancierd is. “Ze steken niet met hun hoofd boven het maaiveld uit, maar het ontbreekt ze niet aan financiële middelen. Het is duidelijk dat Lawrence Stroll veel geld in zijn team (Aston Martin red.) investeert en dan heb je Renault (Alpine red.) die volgens mij wel op ons niveau zitten.”

Niemand afschrijven

De Amerikaan wil bij voorbaat ook niemand afschrijven en hoopt dat het kampioenschap in Formule 1 meer zoals de IndyCar zal worden, waar de grote teams aan het einde wel de kampioenschappen winnen, maar waar de kleinere teams ook races kunnen winnen. “Het zou te gek zijn als je het kampioenschap weer zou kunnen pakken met drie of vier overwinningen, niet met veertien,” sluit Brown af.

Lees ook: Alle teams akkoord met Concorde Agreement
Lees ook: Formule 1-teams bereiken overeenkomst over budgetlimiet

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen