‘Yamaha komt met drastische update van motorblok’

181101_MAL_Vinales_Yamaha

Yamaha werkt hard aan een oplossing voor de problemen die de MotoGP-coureurs Maverick Viñales en Valentino Rossi ondervinden. Movistar Yamaha-teammanager Massimo Meregalli kondigde in een interview met MotoGP.com voorafgaand aan de GP van Maleisië aan dat de fabriek met ‘een drastische update van het motorblok’ komt, die ervoor moet zorgen dat het vermogen er soepeler in komt. Die zou voor de wintertest op het circuit van Sepang in februari beschikbaar moeten zijn. Wat er precies wordt veranderd wilde Meregalli niet zeggen, maar het verschil zal ‘significant’ zijn.

Viñales won afgelopen weekend de MotoGP van Australië en doorbrak daarmee de langste periode zonder overwinning van Yamaha. De laatste overwinning dateerde al van de TT van Assen 2017, waar Rossi de winst pakte. De zege van Viñales is daarom belangrijk voor zowel de rijder als het team vooral wat betreft de motivatie, stelt Meregalli. “Maar het karakter van Phillip Island verhulde ook een beetje de problemen die we hebben. De omstandigheden waren ideaal voor ons. Dit weekend op het circuit van Sepang hebben we te maken met een geheel andere situatie: we kunnen minder profiteren van bochtensnelheid, wat de kracht van onze machine is, het is heet en vochtig, wat niet de beste omstandigheden voor ons zijn.”

https://twitter.com/i/status/1057925044708478977

De overwinning in Australië helpt om de Yamaha te verbeteren, meent Viñales. “Juist daardoor zien we beter wat we tekort komen”, zei hij in de persconferentie. Direct na zijn zege op Phillip Island gaf hij al aan dat het aan het chassis niet ligt. “Dat is fantastisch. Beter kan niet. Het probleem zit in de motor en de elektronica.”

Ook Andrea Dovizioso, die met zijn Ducati derde werd in Australië, beaamde dat. “Het potentieel van het Yamaha-chassis is angstaanjagend”, constateerde hij. “In de snelle bochten gaan ze ontzettend hard. Maar er zijn andere aspecten waar ze niet zo goed zijn. Als ze dat voor elkaar krijgen, kunnen ze overal vooraan meedoen.”

De bochtensnelheid was traditioneel een zwak punt van de Ducati, die juist sterk is op acceleratie. Maar daar werd hard aan gewerkt door de Italianen, zodat de machine nu op vrijwel alle circuits goed uit de verf komt. Het grote verschil op dit moment, denkt Dovizioso, is dat hij de zwakkere punten van de Ducati als rijder gemakkelijker kan opvangen dan dat de Yamaha-rijders dat kunnen met de zwakke punten van hun machine.

 

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden