Zak Brown bekritiseert samenwerking Red Bull en AlphaTauri

Zak Brown tijdens testen Bahrein 2021

Zak Brown, bestuursvoorzitter van McLaren, uit zijn zorgen over de samenwerking tussen de zusterteams Red Bull Racing en AlphaTauri. Naarmate het seizoen 2023 ten einde liep, voerde AlphaTauri een reeks upgrades door om van de laatste naar de achtste plaats te klimmen in het constructeurskampioenschap. Ondertussen heeft Red Bull sinds augustus zijn auto niet geüpdatet.

AlphaTauri's Opmerkelijke Opkomst

Met de upgrades behaalde AlphaTauri aanzienlijke winst in bochten met lage snelheid, een zwak punt voor Red Bull. Concurrenten vroegen zich af hoe ver het zusterteam zou kunnen opklimmen en of het delen van middelen ook Red Bull zou kunnen helpen bij het benutten van hun beperkte tijd die ze hebben gehad in de windtunnel.

Alpha Tauri Brazilië 2023

Zorgen bij Zak Brown

Hoewel de teambaas van Red Bull Christian Horner heeft gezegd dat er geen regels worden overtreden en de controles van de FIA zijn uitgevoerd, zegt Brown dat hij zich nog steeds "grote zorgen" maakt over de samenwerking. "We weten dat we alle verwachtingen en teams hebben overtroffen tijdens het seizoen met het ontwikkelen van onze auto, en we weten dat we de grote kloof met Red Bull hebben gedicht, maar wat niemand weet, is: stopte Red Bull en haalden we ze gewoon in, of waren ze nog steeds aan het ontwikkelen? Vertelt Zak Brown tegenover Motorsport.com. "Ook hebben we grote zorgen over de samenwerking tussen AlphaTauri en Red Bull. Ik denk dat dit iets is dat in de toekomst moet worden aangepakt. De sport heeft nog een lange weg te gaan en we moeten ervoor zorgen dat iedereen echt onafhankelijk is." Op dit moment kunnen teams technische samenwerkingen vormen (momenteel is het meest opvallende de samenwerking tussen Haas en Ferrari) Om gespecificeerde onderdelen te kopen, waaronder hydraulica, versnellingsbak en ophanging.

Personeel van AlphaTauri naar Red Bull

De angst dat Red Bull en AlphaTauri hun boekje te buiten gaan, wordt aangewakkerd door het verplaatsen van personeel van AlphaTauri van Faenza in Italië naar het Verenigd Koninkrijk om geld te besparen door zich te concentreren rond hun aerodynamische faciliteit in Bicester. Brown vervolgde: "Het zijn twee teams met een gemeenschappelijk eigendom, wat je niet zou hebben in andere sporten. Het zou Red Bull kunnen helpen op veel verschillende manieren. Er is een reden waarom ze veel van hun mensen vanuit Italië verhuizen. Zoals Helmut Marko, adviseur van Red Bull, heeft gezegd gaan ze absoluut alles doen om te profiteren van het hebben van twee teams. Ik begrijp dat, want dat is wat de regels zeggen, maar ik denk dat we naar het beleid van de sport rond technische samenwerkingen moeten kijken."

Lees ook: Krack looft Alonso en Stroll voor loyaliteit aan Aston Martin ondanks vormdip

Lees ook: F1 aan tafel jaaroverzicht-2023 deel 1 dominantie

Lees ook: Jean Todt steunt Massa in zaak over 2008 titel

 

 

 

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden