Zandvoort investeert definitief 4 miljoen euro in GP Nederland

AP-1NHTVX9XN2111_news

De gemeente Zandvoort stemt unaniem in met het voorstel om 4 miljoen euro te investeren in de Grand Prix van Nederland. Ook wordt er een motie aangenomen om de Grand Prix van Nederland zo duurzaam mogelijk te laten verlopen. Mocht de Grand Prix er alsnog niet van komen, komt de investering te vervallen.

Hoewel de vergadering ruim twee uur langer duurde dan gepland was het nooit spannend of het voorstel door de raad heen zou komen. Op GroenLinks na waren alle partijen er al vrij snel over uit dat de mogelijke komst van de Nederlandse Grand Prix "een unieke kans is die niet voorbij mag gaan".

De vergadering liep vertraging op omdat GroenLinks een motie indiende om de Grand Prix van Nederland zo duurzaam mogelijk te laten verlopen. Dat voorstel werd uiteindelijk met een kleine meerderheid (negen voor, acht tegen) aangenomen.

De gemeente gaat het toegezegde bedrag gebruiken voor het verbeteren van de infrastructuur voor een ‘optimale bereikbaarheid’ van het evenement. Ook worden side-events rondom de Formule 1 mede bekostigd vanuit dit budget. Om de investering te financieren wordt onder andere de toeristenbelasting met minstens vijftig cent per overnachting verhoogd.

Geen bijdrage Rijksoverheid

Eerder kreeg het Formule 1-bid van Zandvoort te horen dat het niet kan rekenen op financiële steun van de Rijksoverheid. Zandvoort wilde een overheidsbijdrage van zeven miljoen euro per jaar, later teruggebracht naar vijf miljoen euro. Het kabinet was en is van mening dat een rijksbijdrage niet nodig, noch gerechtvaardigd is. Andere commerciële sportevenementen kunnen ook zonder financiële steun worden georganiseerd.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden