grand-prix-radio-studio

George William Russell (15 februari 1998, King’s Lynn, VK) begon in 2006 met karten. In 2010 wist hij Brits-kampioen te worden in twee kampioenschappen. Tot en met 2013 bleef Russell rijden in de karts. Hij won meerdere titels en maakte in 2014 de stap naar de Formule-bolides. Hij maakte zijn debuut in het Formule Renault 2.0 Alps-kampioenschap. Hij werd vierde in het kampioenschap met een tweede plek op de Red Bull Ring.

Opmars naar Formule 1

Het jaar erop begon Russell aan zijn opmars richting de Formule 1. Hij begon in de Formule 4. Russell won het kampioenschap nipt en stroomde door naar de Formule 3. In 2015 won hij één keer een race en eindigde hij als zesde in het kampioenschap. Ook in 2016 nam Russell deel in het Formule 3-kampioenschap. Hij kwam tien keer op het podium en werd derde in het kampioenschap. De resultaten waren goed en Russell maakte de overstap naar de GP3.

Russell als testcoureur

In 2017 werd Russell opgenomen in het opleidingsprogramma van Mercedes. Hij won het GP3-kampioenschap en ging naar de Formule 2 bij het team van ART Grand Prix. Hij domineerde het seizoen en wist zeven races te winnen. Uiteindelijk wist hij Lando Norris ruim achter zich te houden die als tweede finishte. In 2017 en 2018 is Russell actief als testcoureur. Hij rijdt hier en daar een vrije training en in 2019 krijgt hij een contract bij Williams.

De bolide van Williams was niet goed. Russell wist geen punten te scoren maar wist wel elke race zijn teamgenoot voor te zijn in de kwalificatie. In 2020 bleef Russell indruk maken door hele goede kwalificaties en hier en daar een relatief hoge finish. Tijdens de Grand Prix van Sakhir krijgt Russell de kans van zijn leven vanwege een positieve covid-test van Lewis Hamilton. Hij mag debuteren in de Mercedes en lijkt af te gaan op een overwinning.

Lekke band

Door een lekke band ging het feest niet door maar hij behaalde wel zijn eerste punten. In 2021 wist Russell zijn eerste punten bij Williams te halen en eindigde hij zelfs op het podium. In een één-ronde lange race wist hij een tweede plek te halen door een ongelofelijk knappe kwalificatie tijdens de Grand Prix van België. Gedurende 2021 werd bekend gemaakt dat Russell had getekend bij het team van Mercedes voor 2022. Hij vervangt Valtteri Bottas en voegt zich bij Lewis Hamilton.

George in cijfers 2024

1

mercedes-car

Overwinningen

1

mercedes-car

Pole posities

2

mercedes-car

Podiums