max-3

Max Emilian Verstappen (30 september 1997, Hasselt, België) begon zijn carrière toen hij slechts vier jaar oud was en voor het eerst in een kart reed. Met een voormalig Formule 1-coureur als vader en een karting- en autocoureur als moeder, zit het racen in zijn genen. Toen hij zeven was nam Max voor het eerst deel aan kartwedstrijden. In de jaren daarna reisde de jonge Nederlander samen met vader Jos Verstappen stad en land af om deel te nemen aan races. De twee leken kampioenstitels in het karten te sparen. In 2014 kwam het aanbod van Van Amersfoort Racing, om Verstappen te laten racen in het Europese Formule 3-kampioenschap in 2014.

Formule 1-debuut

In de zomer van datzelfde jaar werd de Nederlander door Helmut Marko vastgelegd in het Red Bull Junior Team, waar hij vanaf 12 augustus deel van uitmaakte. Meteen daarna werd bekendgemaakt dat hij in 2015 zijn Formule 1-debuut zou maken voor het team van Toro Rosso. Toen hij slechts 17 jaar en 3 dagen oud was, mocht de Nederlander deelnemen aan zijn eerste vrije training in de Formule 1. Tijdens de Grand Prix van Australië in 2015 maakte Verstappen zijn officiële Formule 1-debuut.

Verstappen eerste Nederlandse winnaar

Ook in 2016 zou Verstappen uitkomen voor het team van Toro Rosso. Op 5 mei maakte het team van Red Bull Racing echter een opvallende beslissing. Ze besloot namelijk om Red Bull-coureur Daniil Kvyat terug te zetten naar Toro Rosso en om Max Verstappen zijn stoeltje over te laten nemen bij Red Bull. Meteen presteerde de Nederlander goed. Hij kwalificeerde zich als vierde voor de Grand Prix van Spanje en wist een dag later, op zondag 15 mei, zijn allereerste Formule 1-race ooit te winnen. Daarmee werd hij de jongste winnaar (18 jaar en 228 dagen) en tevens ook de eerste Nederlandse racewinnaar in de Formule 1.

Eerste wereldtitel Verstappen

In de jaren die daarop volgden bleef Verstappen actief in de Formule 1 voor het team van Red Bull. Hij gooide hoge ogen met zijn heerlijke inhaalacties, maar kreeg ook kritiek te verduren als het ging om zijn agressieve rijstijl. Door de jaren heen ontwikkelde de Nederlander zich steeds meer tot de ijzersterke coureur die hij vandaag de dag is en hij pakte veel overwinningen en podiumplekken. Op 12 december 2021 volgde de ultieme kers op de taart, toen Verstappen na een ontzettend spannend seizoen zijn eerste wereldtitel pakte op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi.

Max in cijfers 2024

7

Max Verstappen Zandvoort kwalificatie

Overwinningen

6

Max Verstappen Zandvoort kwalificatie

Pole posities

9

Max Verstappen Zandvoort kwalificatie

Podiums