DSC_4720

Alpine kent een rijke historie in de Formule 1. Niet onder eigen naam maar de basis van het team dateert uit 1981. Toleman Motorsport werd opgericht en coureurs als Ayrton Senna reden bij het team. In 1986 werd het team overgekocht door Benetton. Benetton behaalde een constructuerstitel en won tweemaal het coureurskampioenschap met Michael Schumacher. Benetton heeft vele grote coureurs in dienst gehad als Gerhard Berger, Nelson Piquet, Jean Alesi en Jos Verstappen.

In 2002 werd het team Renault. Het team kende een rijke historie in de Formule 1 door het leveren van motoren maar in de jaren 2005 en 2006 werd het team op eigen voeten wereldkampioen met Fernando Alonso achter het stuur. In 2012 werd het team overgenomen door Lotus, met een Renault-motor, en behaalde zij een aantal podia en twee overwinningen. Vanaf 2016 tot 2020 keerde Renault weer voltallig terug op de grid. 

In 2021 werd het team officieel Alpine. Alpine is onderdeel van Renault en kreeg de naam om de sportauto's van Renault te promoten. In 2021 kende het team een goed jaar, met Fernando Alonso en Esteban Ocon als coureurs. Alpine werd vijfde in het constructeurskampioenschap met een indrukwekkende overwinning van Ocon in Hongarije. In 2021 haalde het team naast de overwinning nog een podium, met Fernando Alonso in Qatar. In 2022 steeg het team een plekje in het kampioenschap, naar vier, om daarmee Best of the Rest te zijn. Fernando Alonso verliet aan het einde van 2022 het team. Oscar Piastri leek de man om het stoeltje van hem over te nemen maar na een contract-kwestie kwam naar buiten dat Fransman Pierre Gasly naar de renstal kwam. 

 

Alpine in cijfers 2024

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden