Voorpublicatie 'Een tweede leven met Formule 1': Begin van een derde leven in de Formule 1

door de redactie van Grand Prix Radio
3639737

Op 7 juli verschijnt een geüpdate, voordelig geprijste editie van de bestseller Een tweede leven met Formule 1 van Olav Mol. Bestel ‘m hier en je hebt hem als eerste in huis.

Dit zijn enkele fragmenten uit het hoofdstuk ‘Begin van een derde leven in de Formule 1’ uit het boek Een tweede leven met Formule 1 van Olav Mol. In dit hoofdstuk vertelt Olav over hoe hij het nieuws vernam dat hij niet de live verslaggeving zou gaan verzorgen voor Viaplay en hoe hij vervolgens doorschakelde en besloot al zijn energie te steken in de verslaggeving voor Grand Prix Radio, waarvoor hij de radiorechten eerder al verworven had.

[…] Begin december 2021 meldde de Formule 1 zich in Saoedi-Arabië op het stratencircuit van Jeddah. We zaten daar de eerste avond eigenlijk vrij relaxed, totdat ik ’s avonds rond half acht ineens een berichtje kreeg van Dieter Rencken. Deze welingelichte Formule 1-journalist stuurde me het volgende: ‘I’m so sorry, mate.’ Ik begreep niet waarop hij doelde en stuurde een berichtje terug: ‘About what?’ Toen vertelde hij dat hij voor een Nederlandse website aan de slag ging, en die website had de scoop dat niet Jack en ik, maar Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk het commentaar zouden gaan verzorgen bij Viaplay.

[…]

Het was wel even een koude douche, en dan ga je proberen te schakelen. Wat hebben we voor opties? Wat is slim om nu te doen? Of om juist níét te doen? Maar dat lukte totaal niet omdat op zo’n moment ook je telefoon ontploft met allemaal mensen die er wat van vinden en vragen hebben. Gelukkig zijn Jack en ik twee nuchtere gasten. Zoiets kan gebeuren. Vinden we het leuk? Nee. Hebben we er wat over te zeggen? Nou, klaarblijkelijk ook niet. Dus ja, dat is het dan.

In het paddock werd ik door Jan en alleman aangeschoten. Collega’s, maar ook coureurs als Charles Leclerc wilden er wel even wat over kwijt. Max sprak me ook aan, zij het met weinig woorden: ‘Ja, da’s wel kut.’

[…]

Jack Plooij Olav Mol

Lees ook de voorpublicatie uit het hoofdstuk ‘Olav, can we have a coffee together’, die eerder op deze site verscheen. 

Voordeel bij dit alles was dat ik twee jaar eerder voor meerdere jaren de radiorechten had gekocht voor Grand Prix Radio. Wat kunnen we gaan doen? Wat is er haalbaar? Hoe zit de markt in elkaar? Hoe gaan mensen het ervaren? Ik moest denken aan vroeger, toen veel mensen bij het voetbal televisiekeken met het geluid uit en via de radio naar het commentaar van Jack van Gelder bij Langs de Lijn luisterden. Maar dat was in het analoge tijdperk, toen alles door de ether vloog en gelijkliep. Tegenwoordig zit je met televisie die de een via de kabel binnenkrijgt, de ander via de satelliet en weer een ander via internet. Dat levert allerlei vertragingen op die voor iedereen weer anders zijn qua duur. Hoe ga je daarop inspelen als je radiocommentaar wilt geven?

We hebben twee of drie weken vanuit de televisiekant zitten denken. We wilden uitvogelen wat nou de gemiddelde vertraging was vanaf het circuit tot in de huiskamer. Op een gegeven moment zat ik thuis en bedacht dat we verkeerd bezig waren. We moesten gaan denken vanuit de consument. Wat heeft iemand? En wat kan die daar mee? De televisie was een onafhankelijk beeld dat op moment x bij iedereen anders was. Dus wat de mensen van óns gingen krijgen, de audio van Grand Prix Radio, dáár moesten ze wat mee kunnen. Zo zijn we gaan denken en toen hebben we dus verzonnen dat je de player van het radiostation moest kunnen pauzeren, terugspoelen én vooruitspoelen. Dat had technisch nog wel wat voeten in de aarde, maar we hadden het binnen twee maanden goed werkend. Er was een player om het commentaar van mij en Jack af te spelen, dat je met een schuifje en twee knoppen (vooruit en achteruit) gelijk kon leggen met het beeld op je tv.

De vuurdoop was in het weekend van de Grand Prix van Bahrein, de seizoensopener van het Formule 1-seizoen 2022. De eerste mensen begonnen de player te gebruiken via onze app of website en alles leek goed te gaan. Echter, toen het aantal mensen richting de miljoen ging werd het een beetje te veel van het goede. De player zelf was in orde, maar de capaciteit van de servers die aan iedere luisteraar een stream moesten geven bleek onvoldoende.

Er ontstond ophef over, en onder andere rtl en NU.nl riepen dat de site van Grand Prix Radio eruit geklapt was. Dat zijn berichten die je op voorhand natuurlijk niet wilt, maar aan de andere kant, en hoe raar het ook klinkt, het was tegelijk promotie.

We hadden er zeker niet op gedoeld, want je wilt dat het werkt, maar een groot publiek hoorde zo namelijk over de service die wij te bieden hebben. Als je je eerste kans bij een deel van de mensen hebt verprutst, dan moet het de volgende keer uiteraard wél werken. Met hulp van onder anderen Rob van Someren, die in zijn tijd bij World Online al ervaring had opgedaan met drukke streams, en onze app- en websitebouwer Emixion, hebben we een structuur gemaakt die de grote stroom luisteraars goed aankan.

[…]

OLAV MOL omslag Een tweede leven in de Formule 1 2022

Misschien gaan we het commentaar ooit weer vanaf de circuits verzorgen. We zijn als Grand Prix Radio immers een officiële broadcast partner van de Formule 1, met de rechten die daarbij horen. Maar als we dat gaan doen, zijn we – zonder je met de details te vermoeien – tonnen aan investeringen verder. En die moeten we wel zien terug te verdienen. Daarom concentreren we ons voorlopig op het optimaliseren van wat we nu hebben neergezet.

Al met al zijn mijn werkzaamheden rond de Formule 1 alleen maar drukker geworden, als ondernemer met Grand Prix Radio én als gast aan tafel bij Ziggo Sport. Het is het gevolg van veranderende tijden in de sport en de media eromheen. Dit is een leuke en spannende fase in mijn leven, mijn derde leven in de Formule 1.

 

door de redactie van Grand Prix Radio

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden