lemans

Een hoog gehalte Nederlanders start zaterdagmiddag voor de 86ste editie van de 24 Uur van Le Mans. Een van de deelnemers is oud-Formule 1-coureur Giedo van der Garde die in is gestapt bij het LMP2-Racing Team Nederland van Frits van Eerd. Van der Garde rijdt dit jaar zijn eerste Le Mans

Racing Team Nederland claimde de 13e startplaats in de LMP2-klasse. Giedo van der Garde: "We zijn blijven werken aan de afstelling van de auto en in Q2 pakte dat eerst niet goed uit. Zo gingen we van P10 naar P14. Voor Q3 bouwden we de auto weer om en daarmee pakten we nog een plek terug. Daarna was het door alle incidenten op de baan en de regen gedaan met de kwalificatie. Met een ideaal rondje hadden we hier wellicht in de top tien gestaan. De startpositie is bovendien niet cruciaal; het gaat erom dat we straks een goede auto in de race hebben."

grahamhill-700x467
Graham Hill, tot dusverre de enige winnaar van de Triple Crown (c) BBC

Frits van Eerd: "Ik ben tevreden. Dit was een enerverende dag met veel spektakel op en naast de baan, maar wij hebben weinig problemen gehad. We staan in onze klasse iets verder naar voren dan vorig jaar en we doen voorlopig niets onder voor de andere Dallara's."

Jan Lammers: "Ik heb amper kunnen rijden helaas, maar het gaat hier natuurlijk om de race. Als je uit de problemen weet te blijven, komt de race vaak vanzelf naar je toe en in ons geval rijd je dan al snel de top tien in. Eerst maar eens de zondagochtend halen en dan kijken we wat de stand is."

LMP1

Een stapje hoger rijdt Renger van der Zande. De Nederlander is in Noord-Amerika actief in het IMSA SportsCar Championship en is dus gewend aan lange afstandsracen, maar Le Mans is nieuw. Van der Zande rijdt voor het Amerikaanse Dragon Speed Racing in de LMP1-klasse en kwalificeerde zich als zesde. Hij laat aan Grand Prix Radio weten dat hij erg tevreden is over de kwalificatie. "Verrassend dat we zo goed mee kunnen komen. We hebben namelijk een standaard pakket. De zesde plaats in de LMP1 is ook goed voor een zesde startplaats overall. We staan lekker vooraan. Vooral op racepace doen we goed mee. Ik ben tevreden met kwalificatie en mijn eigen rondetijden. Dit geeft vertrouwen voor de race. De auto gaat ontzettend hard. Echt genieten."

grahamhill-700x467
Graham Hill, tot dusverre de enige winnaar van de Triple Crown (c) BBC

Jeroen Bleekemolen heeft meer ervaring: de inmiddels 36-jarige coureur deed 12 keer eerder mee aan Le Mans en wist tien jaar geleden met Jos Verstappen de LMP2-klasse te winnen. De Nederlander is dit jaar actief in de GTE Am-klasse, in een Ferrari 488 GTE van het Italiaanse-Amerikaanse team Risi Competizione, een door Ferrari gesteund fabrieksteam en dat voelt lekker: “Ze hebben twee keer Le Mans gewonnen in de GTE-Pro-klasse dus we zitten bij een topteam. We hebben hier goed getest en zijn er helemaal klaar voor.”

grahamhill-700x467
Graham Hill, tot dusverre de enige winnaar van de Triple Crown (c) BBC

In totaal doen er dit jaar acht Nederlanders mee aan de 24 Uur van Le Mans:

LMP1

Renger van der Zande

LMP2

Giedo van der Garde
Frits van Eerd
Jan Lammers
Ho-Pin Tung
Ate Dirk de Jong

GTE Pro

Nicky Catsburg

GTE Pro-Am

Jeroen Bleekemolen

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden