25 jaar geleden: Jean Alesi's enige overwinning

AlesiCanada1995

Het is vandaag precies 25 jaar geleden dat Jean Alesi in Canada zijn enige overwinning boekte. Hij deed dit op zijn verjaardag, en kreeg bovendien in de ereronde nog een lift terug van Michael Schumacher. 

Op zaterdag was het Michael Schumacher die zijn Benetton weer eens op pole position had gezet. Daarachter stonden de twee Williamsen van Hill en Coulthard, met op plekken 4 en 5 de Ferrari’s van Berger en Alesi.  

Bij de start bleven de posities vooraan gelijk, maar daarachter ging wel het nodige mis. Mika Häkkinen was iets te optimistisch bij het ingaan van de hairpin, waardoor hij de Benetton van Johnny Herbert in de rondte stuurdeEven later stond ook David Coulthard opeens in het grind, hij was simpelweg de controle verloren en vast komen te staan. Polesitter Schumacher had ondertussen alweer een gat geslagen van een kleine 3 seconden ten opzichte van Hill. 

Damon had het niet gemakkelijk, hij kwam al snel onder druk te staan van de twee Ferrari’s. Eerst was het Alesi, en daarna ging ook Berger aan de Brit voorbij. Alle ‘frontrunners’ gingen voor een eenstopper, waarbij het Alesi was die als eerste naar binnen kwam. Teamgenoot Berger ging het niet zo goed af; door een ronde te lang buiten te blijven kwam hij met een tekort aan benzine langzaam de pits in. Hij viel terug naar plek 8, maar kreeg een plek cadeau toen Hill uitviel met hydraulische problemen. 

Met 12 ronden te gaan leek het erop dat niks een overwinning voor Schumacher nog in de weg stond, maar versnellingsbakproblemen gooiden voor hem roet in het eten. Een pitstop volgde, en de Duitser moest zich vanaf plek 7 terugvechten. Dit deed hij overigens met verve, binnen een aantal ronden lag hij alweer op plek 5.  

Alesi was echter allang buiten bereik, hij gaf zichzelf op zijn 31ste verjaardag het beste cadeau mogelijk. Met beide Jordans op plekken twee en drie was er ook daar reden tot blijdschapDe race had geen ronde langer moeten duren voor Alesi, hij viel in zijn ereronde stil met te weinig benzine. Alesi leek het niet erg te vinden; een lift van Michael maakte het moment des te meer memorabel. 

AlesiSchumacher-700x393
(c) F1.com

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen