Actieve aerodynamica optie voor 2026

door Zus Veldkamp
Racestart Oostenrijk Sprint

De Formule 1 zit eraan te denken om actieve aerodynamica toe te passen in 2026. Door dit te doen levert het een nadeel op voor de raceleider en zou zo het spektakel vergroot moeten worden. Het zou als een omgekeerde DRS moeten gaan werken. Dit laat Ross Brawn weten tegenover Autosport.

De Formule 1 is constant op zoek naar manieren om de sport aantrekkelijker te maken. De auto's veranderde dit seizoen al drastisch met het nieuwe pakket en de sidepods. Zo kregen verschillende teams ineens last van het fenomeen porpoising, wat voor een interessante seizoensstart zorgde. Nu zit de Formule 1 eraan te denken om actieve aerodynamica toe te passen voor 2026. In dat jaar worden ook de motorreglementen aangepast, waardoor Audi haar intrede doet. Deze actieve aerodynamica zou werken als een omgekeerde DRS en dan alleen voor de raceleider. Dit levert een nadeel op voor de raceleider en zo zou het spektakel tijdens een race vergroot worden. 

Actieve aerodynamica

Ondanks dat Ross Brawn, sportief directeur, nog niet weet of de actieve aerodynamica haalbaar is spreekt hij van een positieve verandering. Volgens hem is  het een aantrekkelijke stap richting de efficiëntie. "Een van de belangrijkste dingen aan de auto's voor 2026 is of we actieve aerodynamica behouden en toevoegen. Dat is een zeer aantrekkelijke stap qua efficiëntie. We moeten nog uitvinden of het haalbaar is, en of het veilig en voorspelbaar werkt", aldus Brawn.

Een vorm van actieve aerodynamica wat we nu in de huidige seizoenen van de Formule 1 zien is DRS. Dat geeft een significant voordeel als een coureur de DRS mag activeren. Maar de Formule 1 wil kijken of er nog een vorm is die nog meer invloed gaat hebben. "We zien nu al een vorm van actieve aerodynamica met de DRS, maar is er een manier die nog meer invloed gaat hebben op de sport?"

Sainz mexico 2022

Koploper beïnvloeden

Door een vorm van omgekeerde DRS toe te passen zal dat alleen invloed hebben op de koploper in de race. Hierdoor zou een race meer spektakel op moeten leveren. "Met actieve aerodynamica kan je de koploper beïnvloeden. Je kunt instellen dat de leider bij een bepaalde grens iets aan downforce verliest. Dat wordt dan een optie", vertelt Brawn. Of dat de vorm wordt die aangenomen wordt is nog de vraag, maar dat er nog een vorm van actieve aerodynamica bijkomt in 2026 is volgens Brawn zeker. "We leren nu veel van het huidige tijdperk. Die dingen kunnen we toepassen voor 2026. Ik denk dat we een bepaalde vorm van actieve aerodynamica gaan implementeren."

Lees ook: Alex Palou reservecoureur bij McLaren in 2023

Lees ook: Formule 2-coureur krijgt rijontzegging na te hard rijden

Lees ook: Logan Sargeant verschijnt met startnummer 2 op F1-grid

 

door Zus Veldkamp

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden