Activisten willen Grand Prix van Monaco dwarsbomen

door Gijs Leuvenink
Max Verstappen GP monaco 2021

Franse activisten roepen op tot actie tijdens de Grand Prix van Monaco. In Frankrijk zijn al maandenlang protesten tegen het verhogen van de pensioenleeftijd en nu dreigt het protest de race in Monte Carlo te dwarsbomen.

De oproep tot actie komt vanuit de Franse Nationale Federatie voor Mijnbouw en Energie, die een schriftelijke oproep tot actie bekend heeft gemaakt, zo meldt Motorsport.com. Zij hebben de Franse president Emmanuel Macron opgeroepen om de invoering van de verhoging van de pensioenleeftijd niet door te zetten. De groepering gaat honderd dagen actie voeren en noemt het 'de honderd dagen van actie en woede'

Internationale evenementen

De federatie roept op tot harde acties tegen het beleid van Macron. De groep actievoerders zou mogelijk de stroomtoevoer kunnen stopzetten, maar ook de brandstoffen zouden niet naar het circuit gebracht kunnen worden. Volgens de actievoerders hebben ze geen andere keuze dan tot actie over te gaan. Ook het tennistoernooi van Roland Garros, het internationale filmfestival van Cannes en het festival in Avignon zouden doelwitten worden van de acties.

images_Formule1_2015_Grand_Prix_Monaco_2015_Sahara_Force_India_F1_GP_Monaco_2015

Protesten

Het is niet ongebruikelijk dat Formule 1-grands prix worden gebruikt om protestacties uit te voeren. Zo was er vorig jaar in Silverstone nog een actie van 'Stop Oil Now', waarbij activisten vlak na de start de baan op gingen. Die actie werd niet in beeld gebracht, mede door de grote crash van George Russell en Guanyu Zhou.

Lees ook: Ocon optimistisch over ontwikkeling Alpine

Lees ook: Stefano Domenicali: De omstreden Formule 1-baas

Lees ook: Mike Krack: Lawrence Stroll wil meer

door Gijs Leuvenink

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden