'Aston Martin, Alpine en McLaren in problemen met koppeling'

Vettel-Stiermarken-2

Aston Martin, Alpine en McLaren lijken door hun koppeling in de problemen te komen tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië. Door de sprintkwalificatie die voor het eerst wordt getest in Groot-Brittannië, verschuift de Parc Fermé regel en hebben de teams met een ander soort koppeling een probleem.

Het weekend in Groot-Brittannië gaat er als volgt uit zien. Op vrijdag is de eerste vrije training met daarna de kwalificatie voor de startopstelling van de sprintkwalificatie. Op de zaterdag is er de tweede vrije training met daarna de sprintkwalificatie voor de startopstelling van de race op zondag. In een Formule 1-weekend gaat de parc fermé-regel in zodra de kwalificatie begint. Door de parc fermé-regel mogen coureurs vanaf het moment dat ze de pitstraat uitrijden niets meer aan de auto aanpassen, met  uitzondering van de remmen, bougies, filters en beschadigde onderdelen. Omdat de kwalificatie al op de vrijdag is, verschuift de parc fermé-regel ook een dagje naar voren, wat zorgt voor problemen voor Aston Martin, Alpine en McLaren

Esteban Ocon / Alpine / Red Bull Ring / Oostenrijk / Stiermarken / 2021
Foto: Alpine Media Pool

Koppelingen Aston Martin, Alpine en McLaren

Aston Martin, Alpine en McLaren veranderen normaal gezien hun koppeling na de tweede vrije training, maar dat kan dus nu niet meer. Tegenover Auto Motor und Sport legt Aston Martin-teammanager Andy Stevenson uit dat de koppelingen niet voor dit soort raceweekenden zijn gemaakt. "Bij deze koppelingen heb je na 300 kilometer nieuwe zijringen en onderhoud nodig. Als we voor het seizoen hadden geweten wat we konden verwachten, hadden we een andere koppeling gebouwd." Bij Aston Martin zijn ze bang dat ze het weekend niet uit kunnen rijden met deze koppeling. "Als we het hele weekend met dezelfde koppeling moeten rijden, kunnen we niet garanderen dat het lang meegaat", aldus Stevenson.

GP2105_131809_1ST7151-700x467
Foto: Aston Martin F1

Geen uitzondering van FIA

De FIA wil geen uitzonderingen toestaan voor dit weekend. Daarnaast is het wijzigen van de koppeling niet mogelijk, vanwege de regels. Tijdens de Grand Prix van Oostenrijk gaan de teams in gesprek met de FIA, in de hoop dat er toch nog een oplossing wordt gevonden. Zo niet vreest Stevenson dat Aston Martin een training moet missen, om het weekend uit te kunnen rijden.

Lees ook: F1 aan Tafel over Yuki Tsunoda en de druk op de tweede rijder

Lees ook: Van der Zande: “We moeten goed naar onszelf kijken”

Lees ook: Nieuw motorreglement moet dit jaar vorm krijgen

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden