Aston Martin-coureurs tevreden met punten na lastig weekend

Lance Stroll GP Australië 2024

Aston Martin-coureurs Fernando Alonso en Lance Stroll kenden een lastig weekend in Melbourne. Het team uit Silverstone struggelde erg met de snelheid van de AMR24, maar wist toch met beide coureurs in de punten te eindigen: Alonso finishte na zijn straf als achtste, terwijl Stroll als zesde over de meet kwam. Het maximaal haalbare volgens beide coureurs. 

Aston Martin startte de Grand Prix van Australië met beide auto's in de top tien: Stroll had zich als negende gekwalificeerd, terwijl tweevoudig wereldkampioen Alonso startte vanaf de tiende positie. Het Britse team hoopte er meer uit te kunnen halen dan een negende en tiende plek, maar merkte al snel tijdens de GP in Melbourne dat dat niet het geval zou zijn. Het team uit Silverstone had niet de snelheid van Red Bull, Ferrari en McLaren, en ook Mercedes leek qua racesnelheid in het voordeel te zijn. Na de uitvalbeurt van Max Verstappen leken de zevende en achtste positie het maximaal haalbare voor Alonso en Stroll, die eigenlijk een beetje in niemandsland reden.

Uitvalbeurt Hamilton helpt Alonso

Echter, bracht de uitvalbeurt van Lewis Hamilton, en de daaropvolgende virtual safety car (VSC)-situatie Alonso in de positie om alsnog voor de vijfde of zesde plaats te kunnen gaan. De 42-jarige Spanjaard was namelijk lang doorgegaan op zijn mediums en moest nog een pitstop maken toen Hamilton zijn motor het begaf in ronde zestien. Hierdoor kon Alonso tijdens de VSC een pitstop maken - wat betekent dat een pitstop niet twintig, maar 'slechts' dertien seconden in beslag zou nemen - waardoor de tweevoudig wereldkampioen voor Sergio Pérez en George Russell weer de baan op kwam. Uiteindelijk moest Alonso zijn meerdere erkennen in de veel snellere Pérez, maar hij leek Russell, die de laatste zes ronden flink aan begon te dringen, achter zich te kunnen houden. En dat lukte, want in ronde 57 van de 58 crashte Russell, waardoor Alonso zijn AMR24 gemakkelijk naar P6 kon rijden. 

Daar was de Spanjaard vanzelfsprekend erg tevreden mee, maar hij kijkt ook kritisch naar de snelheid van de AMR24. "Het was een lastig weekend als je kijkt naar onze snelheid", begint de tweevoudig wereldkampioen tegenover F1.com. "Tijdens de race hadden we geluk met de uitvalbeurt van Lewis [Hamilton, red.] en de virtual safety car die daarop volgde. De pitstops waren erg goed, en door de strategie en wat geluk hebben we vandaag kunnen maximaliseren wat punten betreft. Maar we mogen niet vergeten dat het qua snelheid wel een struggel was dit weekend. Waar dat aan ligt, moeten we gaan uitzoeken en gaan begrijpen. Vorig jaar was Australië ook een minder goede race in vergelijking met de andere races [aan het begin van het seizoen, red.], dus we moeten ons verbeteren", aldus de Spanjaard.

Fernando Alonso GP Australië 2024

Foto: Aston Martin

Alonso is het niet eens met straf

Dit zei de 42-jarige Aston Martin-coureur voordat bekend werd gemaakt dat hij een straf had gekregen van twintig seconden. Alonso had gevaarlijk gereden in strijd met Russell en zou verantwoordelijk zijn voor de crash van de Mercedes-coureur, zo oordeelden de stewards.

Alonso zakte hierdoor terug van P6 naar P8, en is het niet eens met zijn straf van twintig seconden. "In de laatste ronden van de race kwam Russell snel dichterbij. Ik wist dat hij eraan kwam en hij reed al vijf à zes ronden binnen DRS-afstand. Ik reed daarom gewoon kwalificatie- na kwalificatieronde. Bij het uitkomen van bocht zes wilde ik zoveel mogelijk snelheid meenemen ter verdediging op Russell, zoals elke coureur dat zou doen. Ik vond niet dat het gevaarlijk was. Het is teleurstellend om een straf te krijgen voor hard, maar fair racen. Ik ben blij dat het goed gaat met George, want het was niet fijn om zijn auto zo midden op de baan te zien staan", aldus de Aston Martin-coureur.

Tekst gaat verder onder deze post.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door FORMULA 1® (@f1)

Onopvallende race Stroll

Voor Lance Stroll was het een eenzame race, waarin we hem nauwelijks voorbij hebben zien komen. De Canadees reed rond op P7 en kwam ook op die positie over de finish. Uiteindelijk profiteerde Stroll van de straf van teamgenoot Alonso en eindigde hij als zesde. Daar is de Aston Martin-coureur tevreden mee. "Het was een erg eenzame race, maar goed om wat punten mee te nemen. Met de huidige auto is dit het maximale wat we eruit konden halen, dus ik ben tevreden", verklaart de Canadees tegenover F1.com.

 

Lees ook: Alonso verliest zesde plek na remactie dat leidde tot crash Russell

Lees ook: Hero or zero: de Grand Prix van Australië

Lees ook: Red Bull-coureurs na GP van Australië: "Zeer teleurstellend"

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden