Aston Martin onthult nieuwe AMR24

AMR24

Het team van Aston Martin heeft vanochtend zijn nieuwe bolide gepresenteerd, de AMR24. De 2024-bolide van het team uit Silverstone is een "sterke evolutie" van de bolide van vorig jaar. 

Aston Martin verraste vorig jaar vriend en vijand door in de eerste acht races van het seizoen zes podiumfinishes te behalen. Het team leek mee te kunnen doen om de tweede plek in het constructeurskampioenschap, maar niks bleek minder waar. Het Britse team kende rond de helft van het seizoen veel moeilijkheden. Dit kwam doordat het team te weinig upgrades heeft gebracht in vergelijking met concurrenten McLaren, Mercedes en Ferrari, maar ook doordat het team de upgrades die het wel bracht niet wist te optimaliseren. Uiteindelijk eindigde het team van Fernando Alonso en Lance Stroll op een vijfde positie in het constructeurskampioenschap met 280 punten. 

Bij het Britse team waren ze desondanks tevreden over het 2023-seizoen, want in 2022 eindigde Aston Martin nog zevende in het kampioenschap voor de teams met 'slechts' 55 punten. En dit jaar wil het team uit Silverstone opnieuw een stap voorwaarts zetten. De bolide waarmee ze dat willen gaan doen, is de AMR24, en die werd eerder vanochtend gepresenteerd.

Tekst gaat verder onder deze post.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Aston Martin Aramco Formula One® Team (@astonmartinf1)

Dan Fallows: "AMR24 een sterke evolutie van 2023-bolide

Aston Martin zegt zelf dat het nu begrepen heeft wat er mis is gegaan met de ontwikkelingsrichting voor de 2023-bolide, en heeft dit goedgemaakt voor zijn 2024-bolide.

De AMR24 is bijna op alle gebieden verfijnd, maar de nieuwe auto heeft ook enkele merkbare verschillen ten opzichte van de bolide van vorig jaar. Zo zijn de neus en de voorvleugel aangepast om de outwash - het wegleiden van de vuile lucht langs de auto - te verbeteren. Naast deze veranderingen, is er ook een aanpassing gemaakt op aerodynamisch vlak. Aston Martin is overgestapt op een achterwielophanging met duwstangen als gevolg van het gebruik van Mercedes-klantonderdelen. 

Ondanks deze aanpassingen spreekt technisch directeur van Aston Martin, Dan Fallows, niet over een andere richting die het team is ingeslagen, maar over een evolutie van de 2023-bolide. "We hebben overal in de auto veranderingen aangebracht", zo vertelt Fallows bij de presentatie van de AMR24. "Het merendeel van de onderdelen is veranderd, maar het is nog steeds een sterke evolutie van de auto van vorig jaar. We hebben een beetje voortgebouwd op het einde van de AMR23. De uiterlijke kenmerken die anders zijn, zoals de neus en voorvleugel, maar ook de carrosserie. Maar er zit ook veel spul onder de motorkap , die je hopelijk niet ziet [dat ze aangepast zijn, red.]."

Ook heeft het Britse team hard gewerkt aan het tekort aan rechtelijnsnelheid, waar Alonso vaak over klaagde in 2023. "De snelheid op het rechte stuk en ervoor zorgen dat de auto zo efficiënt mogelijk is, is een groot aandachtspunt geweest voor ons in de winter. Ik denk dat we daar met deze bolide ook een stap in de goede richting mee hebben gezet", aldus Fallows.

Basis voor updates later in het seizoen

Vorig jaar bleef Aston Martin achter in de ontwikkelingsstrijd gedurende het seizoen. Andere teams als Mercedes, McLaren en Ferrari maakte grote stappen met de nieuwe updates, terwijl het team uit Silverstone achter bleef. Ook daar heeft het team naar gekeken voor 2024. "We hebben gezien dat de ontwikkelingsrace in het seizoen absoluut fel is. Het belangrijkste doel voor ons was om ervoor te zorgen dat deze auto een goed platform is om ontwikkelingen tijdens het seizoen door te voeren. Daar hebben we ons op gefocust, zodat we een stabiele basis hebben. Zo kunnen we die updates laten komen en daarmee ook de prestaties verbeteren", aldus de technisch directeur van Aston Martin.

 

Lees ook: Visa Cash App RB onthult 2024-bolide

Lees ook: Silverstone tot en met 2034 op F1-kalender

Lees ook: Alpine onthult overwegend zwarte 2024-bolide

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden