Bird wint tweede E-Prix van Diriyah, Frijns wordt tweede

1-EPS702_175135_FER8586

Sam Bird heeft de tweede E-Prix van Diriyah gewonnen. De tweede ging naar Robin Frijns. Jean-Éric Vergne kreeg een tijdstraf en moest zijn derde plek afstaan aan teamgenoot António Félix Da Costa. Nyck de Vries eindigde na een inhaalrace als negende. 

Voorafgaand aan de race heerste er wat chaos in de wereld van de Formule E. De teams van Mercedes en Rokit Venturi mochten namelijk niet deelnemen aan de kwalificatie. Dat had de FIA besloten na een harde crash van Venturi-coureur Edoardo Mortara. Tijdens de derde vrije training maakte Mortara een proefstart, maar de remmen van zijn bolide werkten niet. Als gevolg daarvan schoot hij rechtdoor met hoge snelheid de muur in.

Softwareprobleem Mercedes en Venturi

Aangezien de bolides van Rokit Venturi gebruikmaken van een Mercedes aandrijflijn wilde de FIA dat de Duitse renstal eerst aantoonde dat het veilig was om de bolides te laten rijden. Dat lukte niet meer voor aanvang van de kwalificatie met als gevolg dat beide bolides van Mercedes en Rokit Venturi Racing zich niet hebben kunnen kwalificeren.

Iets meer dan een uur voor aanvang van de race heeft het team van Mercedes laten weten dat het aan de eisen van de FIA heeft voldaan. Mortara crashte als gevolg van niet werkende remmen. Normaal gesproken wordt het achterremsysteem geactiveerd als fail-safe mochten de voorremmen het niet doen. Wegens een onjuiste softwareparameter gebeurde dit echter niet. Mercedes heeft het softwareprobleem verholpen en aan de FIA laten zien dat het probleem opgelost is.

https://twitter.com/MercedesEQFE/status/1365688363739713537

Als gevolg van het missen van de kwalificatie moesten zowel Nyck de Vries als Stoffel Vandoorne achteraan starten. Het beloofde dus een uitdagende inhaalrace te worden.

Full course yellow

En dan is daar nog die andere Nederlander: Robin Frijns. De coureur uit Maastricht had pole weten te pakken tijdens de kwalificatie. Bij de start kwam Frijns goed weg. Sette Câmara daarentegen had een slechte start en werd ingehaald door Bird. De Engelsman begon op zijn beurt de druk op Frijns op te voeren.

Met nog 23 minuten te gaan ontstaat er een full course yellow. Jake Dennis heeft zijn auto op de baan moeten parkeren na een clash met Pascal Wehrlein. De Duitser krijgt daar later een drive through penalty voor.

Bij de herstart gebruikt Frijns het laatste restje van zijn tweede attack mode om Bird weer in te halen voor de eerste plek. Bird heeft echter nog een attack mode over. En achter Bird komen de DS Techeetah-bolides van Da Costa en Vergne dichterbij. Vergne heeft op dat moment ook nog een attack mode over.

[gallery link="none" columns="1" size="full" td_select_gallery_slide="slide" ids="65712,65709"]

Met nog 13 minuten op de klok ontstaat er weer een full course yellow. Buemi heeft zijn auto op de baan stil moeten zetten, Günther heeft zich verremd waardoor hij Evans van de baan heeft gereden en Lynn is op zijn kop terecht gekomen. De raceleiding besluit na enige tijd om de safety car in te zetten. Dit lijkt gunstig te zijn voor Frijns, want het veld zakt nu verder in elkaar, waardoor hij weer vlak achter Bird terechtkomt.

https://twitter.com/Motorsport/status/1365729274741817346

Met nog twee minuten te gaan wordt de safety car echter omgezet in een code rood: einde race. Sam Bird rijdt al juichend de pitlane in. De race wordt niet meer herstart, wat betekent dat Bird de winnaar is. Robin Frijns, ligt op dat moment tweede en zal dan ook op de tweede trede van het podium plaatsnemen. Vergne lag op dat moment op de derde plek, maar hij had nog één attack mode over waardoor hij niet aan de regels voldoet.  Ondanks dat mocht hij toch plaatsnemen op de derde trede van het podium.

https://twitter.com/FIAFormulaE/status/1365723838525419528

Na afloop van de podiumceremonie werden er echter nog tijdstraffen uitgedeeld. Zo kreeg Jean-Éric Vergne een straf van 24 seconden voor het niet gebruiken van zijn laatste attack mode. De Fransman moest daardoor zijn derde plaats en beker afstaan aan teamgenoot António Félix Da Costa.

Uitslag

  1. Sam Bird
  2. Robin Frijns (NED)
  3. António Félix Da Costa
  4. Sérgio Sette Câmara
  5. Nico Müller
  6. Oliver Turvey
  7. Oliver Rowland
  8. Lucas Di Grassi
  9. Nyck de Vries
  10. Pascal Wehrlein

Lees ook: Nyck de Vries wint E-Prix van Diriyah

Lees ook: Robin Frijns: “We hebben niet de snelste auto”

Lees ook: Nyck de Vries: “Toeslaan als eindstand wordt bepaald”

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden