Canet viert ‘beste dag’ van zijn leven met eerste Moto3-zege

170507_Jerez_Moto3_Canet-1

Aron Canet zat er al een paar keer tegenaan, maar te vaak verknoeide hij een race door gretigheid. Op het circuit van Jerez wist de jonge Spanjaard zijn zenuwen wel goed in bedwang te houden en dat leverde hem zijn eerste Grand Prix-zege op. “De beste dag van mijn leven”, jubelde hij.

De strategie van Canet, die zich meestal wel goed weet te kwalificeren maar die in de race nogal eens crasht, was om in de slotfase toe te slaan. En dat plan werkte: bij het opgaan van het laatste rechte stuk voor de finish kwam hij vanuit derde positie uit de slipstream het wiel van zijn Honda een paar centimeter eerder over de lijn te drukken dan de KTM van Romano Fenati en de Honda van Joan Mir.

De hele Moto3-race van de Grand Prix van Spanje was een gevecht om centimeters. De vonken vlogen er bijna letterlijk vanaf, toen Darryn Binder en Marcos Ramirez, beiden van het Platinum Bay-team, zich brutaal voorin meldden en de wedstrijd naar hun hand zetten. 23 rondes lang was de strijd zo hevig dat het geen uitzondering was als er vier man kuip tegen kuip de bocht in doken.

Binder, het jongere broertje van regerend wereldkampioen Brad Binder, ging in ronde 11 iets te enthousiast de laatste bocht in en moest dat bekopen met een crash vanaf de eerste positie. De jonge Zuid-Afrikaan kwam als twintigste over de streep. Teamgenoot Ramirez, die op een steenworp afstand van het circuit van Jerez woont, hield de eer lang hoog en reed tot halverwege de laatste ronde in een podiumpositie. Dat hij uiteindelijk genoegen moest nemen met de vierde plaats, was zuur voor het Platinum Bay-team, dat gezien de wedstrijd meer had verdiend.

“Een leuke race”, vond Romano Fenati, die Binder net voor diens crash een klein tikje uitdeelde. Fenati was degene die als eerste de laatste bocht in dook, maar die zijn tweede zege op rij verloren zag gaan door een uiterste inspanning van Canet. Het verschil op de streep was driehonderdste van een seconde. Klassementsleider Joan Mir werd derde op 0,155 achter Canet.

Zeven seconden later kwam Bo Bendsneyder als elfde over de finish. De Rotterdammer reed een knappe race die hij begon vanaf een wat teleurstellende 23ste plaats. “Ik heb de wedstrijd goed opgebouwd”, vond Bendsneyder. “Er had misschien meer ingezeten als ik vanaf een betere plaats had kunnen starten, maar met de wedstrijd ben ik zeker tevreden.”

Foto: MotoGP.com

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden