Charles Leclerc verrast na pole: Elke kwalificatie op een straatcircuit is op de limiet

door Frederique van Grinsven
Ferrari Leclerc Singapore vrijdag

Na een intense kwalificatie is het Charles Leclerc die zijn Ferrari op pole position zet in Singapore. Met een baan die bleef verbeteren, stond Max Verstappen op het punt het snelste te zijn maar moest zijn laatste ronde abrupt afbreken, waardoor Leclerc genoeg marge had om pole te claimen.

Kwalificatie begon zaterdag op een nat Marina Bay Street Circuit met alle coureurs op de intermediates. Voorafgaand aan Q3 leek het erop dat Ferrari Leclerc opnieuw met inters terug de baan op zou sturen, maar de Monegask was snel om die oproep tegen te spreken door op te radio te melden: "Nee, zet me op slicks."

"Het was een erg moeilijke kwalificatie." zegt Leclerc na afloop. "Q1 en Q2 met de inters, daarna Q3 wisten we niet wat we moesten doen en gingen op het allerlaatste moment voor de soft en het loonde."

0.054s verwijderd van elkaar

Tijdens een spannende slotfase bleven de tijden door de opdrogende baan continue verbeteren. Verstappen, die als laatste op de baan was, leek onderweg te zijn naar de snelste tijd totdat Red Bull hem vlak voor de finish terug de pits in riep vanwege te weinig brandstof. Uiteindelijk pakt Leclerc pole voor Perez en Hamilton met 0.054 seconden tussen de top drie.

Ook Leclerc is verrast door het resultaat. "Het was echt heel lastig en ik maakte een fout in mijn laatste ronde, dus ik dacht niet dat we pole zouden pakken, maar het was net genoeg, dus echt heel blij", laat hij weten. "Elke kwalificatie op een straatcircuit is super op de limiet en nog meer als het zo vochtig is."

Perfecte uitvoering nodig

"Gezien de vrijdag die we hebben gehad, was het aantal ronden gisteren erg beperkt vanwege een aantal problemen, maar we hebben ons goed hersteld." zegt de Ferrari-coureur. "We hebben niet veel data voor de race, maar met de perfecte uitvoering weet ik zeker dat we kunnen winnen."

Lees ook: Helmut Marko: Spreken weer met Honda

Lees ook: Wat leerde de vrijdag in Singapore ons? Olav duidt de longruns

Lees ook: Paddock in rep en roer door overschrijdingen budgetcap

 

door Frederique van Grinsven

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden