Circuit Melbourne krijgt derde DRS-zone

Mclaren-Honda-Melbourne-2017

De FIA heeft een derde DRS-zone toegevoegd aan het circuit Albert Park in Melbourne, waar dit weekeinde de Grand Prix van Australië verreden zal worden. Het is een poging om daarmee het aantal inhaalacties te bevorderen nadat er tijdens de vorige editie slechts drie inhaalacties te zien waren, wat de Formule 1 op wereldwijde kritiek kwam te staan.

Sinds de introductie van het zogeheten ‘Drag Reduction System’, oftewel DRS, in 2011 hebben alle circuits tenminste één DRS-zone. Coureurs die bij de DRS-detectie op minder dan een seconde van hun voorganger zitten, kunnen in deze zone vervolgens een klep in hun achtervleugel openen en dankzij de verminderde luchtweerstand makkelijker een inhaalpoging wagen.

Melbourne had tot op heden twee DRS-zones, en wel op start-finish en bij het uitkomen van bocht 2 richting bocht 3. Opmerkelijk was dat er vlak voor bocht 14 slechts één detectiepunt zit. Er zal een derde DRS-zone worden toegevoegd vlak na de snelle chicane in bocht 11 en 12. Coureurs zullen ongeveer 100 meter na bocht 12 hun voorgangers kunnen naderen in aanloop naar bocht 13.

FW41-700x467
FW41 (c) Williams Martini Racing

Inhaalacties gehalveerd

De organisatie van de Australische Grand Prix had eerder al gekeken of er wijzigingen aangebracht konden worden aan het circuit die het inhalen zouden kunnen bevorderen. Deze plannen verdwenen echter in de prullenbak omdat men er geen heil in zag. De Formule 1 maakte na vorig seizoen wereldkundig dat het aantal inhaalacties gehalveerd was ten opzichte van 2016, dit als gevolg van de reglementswijzigingen waarbij meer downforce en bredere banden het lastiger maakten om voorgangers te naderen, en dus in te halen.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden