Column Rob van Gameren: 'Doorrije, je moet nog een ronde'

rob-van-gameren-formule1-1024x586

"Hilbert jongen, je moet doorrije. Je moet nog een ronde", was het legendarische commentaar bij de 5000 meter van schaatser Hilbert van der Duim in 1981, die afsprintte in de veronderstelling dat de finish daar was. Iedereen had het door dat hij nog een ronde moest, behalve Hilbert. Een sportmoment dat iedereen met een beetje besef voor sportgeschiedenis kent. In dat geval zullen wij ons de GP van Canada 2018 ook nog lang herinneren.

Omgekeerde Hilbert
Fotomodel Winnie Harlow vlagde op instructie van een FIA-mannetje de race een ronde te vroeg af. Een omgekeerd Hilbertje noemen we het maar even. Levert Verstappen overigens 50.000 dollar bonus op, want door het afvlagfoutje eindigde de race in ronde 69. Omdat Daniel Ricciardo in ronde 70 zijn snelste raceronde neerzette, kwam die dus te vervallen en mag Max de bonus die hoort bij het neerzetten van de snelste ronde opstrijken. Daar zal Max ongetwijfeld een gin-tonic op drinken. Vettel -in opperbeste stemming- nam het in de persconferentie na afloop nog op voor Winnie Harlow. "De marshals dachten een ronde voor het einde ook dat het klaar was. Ze piekten iets te vroeg. Maar de meesten waren man, dus dat is te verklaren." Heerlijk, die humor als Vettel wint.

harlow-700x466
Winnie, you had one job (c) Red Bull Content Pool

Het finishdebacle leidde de aandacht af van wat er eigenlijk gaande was: een verschrikkelijk saaie optocht. Degenen die zich na de GP van Monaco al beklaagden, konden tijdens de race in Canada met een schuin oog een sudokupuzzeltje oplossen. Laat 2021 maar snel komen, met de veelbelovende aerodynamische wijzigingen.

Rijdende pinautomaat
Desalniettemin gebeurden er nog wel een aantal opvallende dingen dit weekend. Zo liet Lance Stroll dit weekend in elke sessie wederom zien dat de Formule 1 te hoog gegrepen is voor hem. Tot welke hoogte houden tientallen (of honderden?) miljoenen dollars hem in dat Williams-stoeltje? Een jochie dat geen specifieke feedback kan doorgeven over de boardradio, moeite heeft om in elke interviewzin niet drie clichés te verstoppen en het stuur vast te houden alsof er aan beide kanten door vijf man aan wordt getrokken. Het is gênant. En Claire Williams maar roepen: "Lance voldoet volkomen aan onze verwachten." Ja, als ieder kwartaal 25 miljoen dollar overmaken de verwachtingen zijn, dan geloof ik het meteen.

Daarnaast verprutste Kimi Räikkönen voor de 4e keer dit seizoen zijn kans op een poleposition door in zijn beslissende run in Q3 een grote fout te maken. Ondertussen reed Charles Leclerc een dijk van een weekend en moet je als Ferrari-baas nog conservatiever zijn dan de gemiddelde SGP-politicus om Kimi in 2019 niet voor Leclerc te vervangen.

Tot slot het weekend van Max. Foutloos en toch overal op de limiet. Dat is knap terugboksen na verschillende knockdowns in de voorgaande races. Het enige dat Max dit weekend in de weg stond om niet de pole en overwinning te pakken, was die vermaledijde 'party mode' van Ferrari en Mercedes. Zoals Amber Brantsen twee weken terug in haar column al schreef over het Monaco-weekend van Max: 'Wat als…'. Maar zoals een wijs Nederlands F1-commentator dan zou zeggen: as is verbrande turf.

Tekst geschreven door Rob van Gameren

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen