Dakar Update: Van Kasteren zegeviert in Dakar

door Gijs Leuvenink
janusvankasterenwintdakar

De Dakar voor de trucks is gewonnen door Janus van Kasteren. De coureur bij De Rooy was de concurrentie minstens anderhalf uur te snel af. Al-Attiyah won bij de auto's, de zege bij de motoren ging naar Kevin Benavides.

Janus van Kasteren maakte met de eindzege de eigen verwachtingen waar. "Het was eerste worden of niets. Ik maakte het waar. We hadden vanaf het begin het direct opgepakt en we hebben gewoon hard gereden." De winnaar had een mooi woordje voor zijn teamgenoot Mitchel van den Brink en kijkt uit naar de editie van 2024. "Mitchel reed ook snel, die komt eraan. Dat is echt een talent. Ik ga ook volgend jaar meedoen, ik kan er nu niet meer tussenuit knijpen."

Mitchel van den Brink: We kunnen met de snelste mee

Mitchel van den Brink zijn Dakar stond vol met gebeurtenissen. "We zijn gefinisht, daar zijn we blij mee. We hebben vandaag nog even gas gegeven. We hebben nu al laten zien dat we met de snelste mee kunnen. Ik ben tevreden over de Dakar, de tweede dag verklote onze rally en dat maakte de kansen op succes minder. We zijn blij het gered te hebben om de Dakar uit te rijden." Mitchel van den Brink eindigde als vierde, vlak achter zijn vader Martin.

Zoals gezegd, Janus van Kasteren is de grote winnaar in de Dakar bij de trucks. Martin Macik werd tweede, voor vader en zoon Van den Broek. 

Noteringen trucks overige Nederlanders (alleen hoofdcoureurs)

7. Ben van de Laar 

8. Richard de Groot

11. Ad Homans

12. Adwin Hoondert

14. Gerrit Zuurmond

15. Pascal de Baar

Tom Coronel: Een echte Dakar.

Tom Coronel heeft samen met zijn broer een zware Dakar gehad. De coureur sprak van een echte Dakar. "Dit was een echte Dakar, dit is de zwaarste rally van de wereld. Dat heeft het zichzelf bewezen. Het was echt veel zwaarder dan dat het ooit in Saoedi-Arabië is geweest. We zaten tot de koprol er goed bij in het klassement. Ik ben er ziek van dat we dat niet hadden vast kunnen houden. Het is mogelijk om die topprestatie te halen, daarvoor komen we terug. Buiten de koprol hebben we geen ellende gehad." Ook op de laatste dag klom team Coronel een plekje en werd 113e.

Nasser Al-Attiyah is de grote winnaar geworden. De Qatarees had een voorsprong van een uur en twintig minuten op Sebastien Loeb die tweede werd. Lucas Moraes completeert het podium met een derde plek. Beste Nederlander was de hele week al Hans Weijs en ook in de eindrangschikking bleef dat zo. Weijs werd 42e.

Noteringen auto's overige Nederlanders (alleen hoofdcoureurs)

51. Paul Spierings

54. Gert-Jan van der Valk

63. Anja van Loon

76. Maik Willems

80. Dave Klaassen

106. Ronald van Loon

Motorenklassement naar Benavides

Bij de motoren ging de zege op de laatste dag naar de Argentijn Kevin Benavides. Toby Price had de zege in handen, maar zag het toch nog mis gaan. Marcel Vermeij sprak een teleurgestelde Price aan de finish. "Het was zo close. Aan het einde van de maand zal ik tevreden terugkijken, nu doet het wel een beetje pijn. Het is wel fijn om heel thuis te komen. Het was namelijk een zware Dakar." Skylar Howes werd derde. Op de 41e plek is Wesley Aaldering de beste Nederlander geworden. De andere Nederlandse deelnemer, in dit geval deelneemster, Mirjam Pol werd 49e. Pol is met die positie de beste dame in deze editie geworden.

 

 

door Gijs Leuvenink

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden