Deal is bijna rond met Madrid om vanaf 2026 de Grand Prix te organiseren

door Shakyra van den Heuvel
grand prix barcelona 2021

De geruchten gingen al langer, maar lijken nu meer feiten te worden. Vanaf 2026 wil Madrid de Grand Prix van Spanje organiseren. De gesprekken zijn nog steeds gaande, maar zijn nog niet afgerond. Volgens Motorsport.com kan dit zomaar binnen enkele weken gebeuren. 

Grand Prix van Madrid

Op dit moment wordt er besproken of er mogelijkheden zijn om in de hoofstad te gaan racen in plaats van in Barcelona. Dit zou moeten gaan gebeuren vanaf 2026 t/m 2035. Het circuit zal ten noordoosten van Madrid liggen, rondom het IFEMA-expocentrum. Het zal ongeveer de lengte krijgen van vijf kilometer. Het IFEMA-complex wordt normaal gebruikt voor tentoonstellingen en conferenties, maar zal dan gaan dienen als start/finishlijn en als paddockcomplex. Het circuit zal verder langs het trainingscomplex van Real Madrid gaan en het voormaiige terrein van het Mad Cool-Muziekfestival. 

Het stads -en gemeentebestuur van Madrid zal de Grand Prix van Madrid steunen met financiele hulp. Daarnaast is de organisatie op zoek naar andere externe investeerders zodat ze alles met privégeld betaald kan worden. De Formule 1 heeft momenteel nog een deal met Barcelona t/m 2026, dit zou betekenen dat er in 2026 twee races in Spanje gehouden zullen worden. 

gp spanje carlos sainz

Druk op de kalender

De laatste jaren wordt steeds meer de druk opgevoerd op de racekalender van het seizoen. De Formle 1 probeert meer balans te vinden in de kalender. Volgens hen moet het aantal Europese races ingeperkt worden omdat zij als organisatie het belangrijk vinden dat de races verdeeld worden over de wereld en dus ook meer in Amerika en het Midden-Oosten. "Je kunt nooit nooit zeggen, maar twee races in Spanje is erg ingewikkeld. Er is veel interesse vanuit Madid, maar het is ook waar dat we ons op dit moment richten op Barcelona. Zij hebben een contract en we hebben een sterke band", zegt Stefano Domenicali tegenover Motorsport.com. Het is dus nog even afwachten waar de gesprekken op uit zullen draaien, maar het is zeker dat er interesse is vanuit beide partijen. 

Lees ook: F1 aan Tafel: Max valt in de prijzen

Lees ook: Formule 1 kondigt nieuwe sprintweekenden aan

Lees ook: Daniel Ricciardo 'herboren' na terugkeer in F1

door Shakyra van den Heuvel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden