'Motorreglement 2026 rond, opening voor Porsche en Audi'

gp-bahrein-formule-1-start-grid

De motorleveranciers, de Formule 1 en de FIA zijn er eindelijk uit over het motorreglement van 2026. Het belangrijkste is dat de MGU-H wordt geschrapt en er zo een mogelijkheid ontstaat dat Audi en/of Porsche kan toetreden in de Formule 1. Dat meldt Auto, Motor und Sport. Het nieuwe motorreglement wordt zeer waarschijnlijk rondom de Grand Prix van Turkije officieel bekendgemaakt. 

Tijdens de Grand Prix van Italië kwamen de kopstukken van de FIA, Formule 1, Mercedes, Ferrari, Red Bull-Honda, Renault en de Volkswagen Group samen om de nieuwe reglementen te bespreken. De partijen waren het eens over de grote lijnen en afgelopen weken zijn ook de details rondgekomen. De motor blijft na 2026 een hybride V6-turbo die rond de 1000 pk moet leveren, waarvan ongeveer de helft uit elektrische componenten moet komen. Het elektrische deel gaat een stuk groter worden dan dat het nu is en dat betekent dat de verbrandingsmotor een minder grote rol gaat spelen.

Pirelli / Italië / Pitstraat / Monza / 2021
Foto: Pirelli - Mark Sutton / LAT Images

MGU-H weg voor overhalen VW Group

Omdat de motor ongeveer de helft goedkoper moet worden dan dat hij nu is, heeft men besloten dat de MGU-H geen onderdeel meer is van de motor in 2026. De MGU-H zorgt ervoor dat de uitlaatgassen worden omgezet in elektrische energie. Deze energie wordt opgeslagen in de zogenaamde energy store, zodat het op een later moment kan worden gebruikt voor extra vermogen. Het is één van de complexere en duurdere onderdelen van de huidige motor en daarom was het één van de belangrijkste redenen om de MGU-H te schrappen.

Daarnaast speelt de VW Group een grote rol in het afschaffen van de MGU-H. De huidige fabrikanten hebben namelijk een enorme voorsprong op eventuele nieuwe toetreders als gevolg van de MGU-H. Om de Formule 1 wat aantrekkelijker te maken voor de VW Group hebben de andere merken besloten om de MGU-H af te schaffen. Daar tegenover staat wel dat er bij toetreding voor minstens vijf jaar moet worden getekend.

Lees ook: Vijf legendarische races van jarige Max Verstappen

Lees ook: MGU-H gaat gebruikt worden in straatauto’s

Lees ook: GP van Qatar toegevoegd aan F1-kalender 2021

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden