Met nog maar een maand te gaan, komt de Grand Prix van België steeds dichterbij. De grote vraag is natuurlijk of er publiek op de Belgische tribunes zal zitten. Grand Prix Radio sprak met Stijn de Boever, directeur van de Spa Grand Prix, en hij had goed nieuws! "In totaal mogen we 75.000 toeschouwers per dag toelaten.”
De coronapandemie maakt alles omtrent evenementen onzeker en wisselvallig. Zo is het Belgische Pukkelpop afgelast en gaan ook in Nederland de grootste meerdaagse evenementen tot 1 september niet door. Mensen die tickets voor de Belgische Grand Prix gekocht hebben, lijken zich voor nu echter geen zorgen te hoeven maken. “Op dit moment zijn we best wel positief”, stelt Stijn de Boever. “We mogen ons evenement met tribunes en general admission organiseren. In totaal mogen we 75.000 toeschouwers per dag toelaten.”
Vaccinatiebewijs of PCR-test voor toegang
Voor de richtlijnen houdt de organisatie van de race de overheid nauwlettend in de gaten. Dat was ook meteen het grootste knelpunt. De regels veranderen namelijk regelmatig, waardoor het even afwachten was, wat wel en niet toegestaan is. “De volksgezondheid is voor ons momenteel het belangrijkste. We volgen alle regels van de overheid om het evenement leefbaar te maken.”
Racefans die eind augustus afreizen naar Spa voor de race moeten rekening houden met een aantal toegangsmaatregelen. Als je volledig gevaccineerd bent, word je op vertoon van de QR-code gewoon toegelaten. Ben je echter niet of niet volledig gevaccineerd, moet je een PCR-test laten doen. Deze test kun je of voor vertrek naar België laten doen bij de GGD, daarbij moet je wel rekening houden met de actuele regels. Zo mag een PCR-test in België op dit moment niet ouder dan 72 uur zijn. Naast testen voor vertrek, kun je je ook in België laten testen. “We regelen hier ter plaatse twee of drie verschillende punten waar mensen zich kunnen laten testen als ze hier logeren.”
Het organiseren van een evenement als de Grand Prix van België is in normale tijden al een flinke kluif, maar met de huidige pandemie is de uitdaging nog net iets groter. De Boever vergelijkt het organiseren van een race in 2021, tijdens de pandemie, met het organiseren van een race in 2019, voor de pandemie. “In principe doen we dezelfde job. Dit jaar moeten we onze energie alleen verdelen. 50 procent van onze energie gaat naar het realiseren van onze job en de andere 50 procent van onze energie gaat naar het regelen van alles omtrent covid.” Dat regelen van alles en het in de gaten houden van de veranderende maatregelen is nog best veel werk, maar de organisatie van de Belgische Grand Prix doet het graag. Zeker als dat betekent dat ze dit jaar weer een hoop fans mogen verwelkomen op hun circuit.
'Grand Prix belangrijk voor de regio'
Naast dat het voor de fans heel fijn is als ze de Grand Prix van België mogen bijwonen, is het ook voor Wallonië, de regio waar het circuit ligt, erg belangrijk dat het allemaal doorgaat. Zo’n grand prix heeft namelijk een enorme economische impact op de regio en de mensen die er wonen. “Het is heel positief om te zien hoe belangrijk de grand prix is voor de regio. Er komen toch 250.000 fans en 10.000 werknemers naar deze regio verspreid over drie dagen. Zij moeten allemaal ergens slapen en eten”, beaamt De Boever. De organisatie zelf krijgt ook veel steun van de Waalse overheid op financieel vlak. Dit alles is essentieel voor het organiseren van de race.
Het circuit van Spa-Francorchamps heeft de laatste tijd flink wat te verduren gekregen. Onder meer België, Duitsland en Limburg werden geteisterd door overstromingen. Dat in combinatie met zwaar noodweer veroorzaakte meer dan eens schade aan het circuit. Bomen werden uit de grond gerukt, de Blanchimont-weg stortte in en een deel van de baan stond tijdelijk onder water. Inmiddels is dat allemaal echter opgelost en van 29 juli tot en met 1 augustus wordt er weer volop geracet op het circuit tijdens de 24 uur van Spa. “Wij hebben veel geluk gehad op het circuit ten opzichte van andere personen. Het is echt een dramatische periode hier in de regio natuurlijk. Alles gaat door voor ons en we helpen natuurlijk de andere getroffen personen zo veel mogelijk.”
Wow, dit is dus het resultaat van de hevige regenval op Spa-Francorchamps 😱
"De weg naar Blanchimont, die toegang geeft tot de paddock, is gedeeltelijk ingestort en de tunnels van Ster en Blanchimont zijn onbegaanbaar."#F1 #SpaFrancorchamps #Spa
📸 Circuit de Spa-Francorchamps pic.twitter.com/ysMVIYvBGN— Laurens Stade (@StadeLaurens) July 15, 2021
Concurrentie met Zandvoort?
Voor Nederlandse Formule 1-fans die een race in de buurt zoeken, ontstaan er steeds meer mogelijkheden. Naast de iets verder weg gelegen bestemmingen als Oostenrijk, Hongarije, Monaco en Spanje en het dichtbij gelegen Spa, kan men met de terugkeer van de Dutch Grand Prix ook naar een race in eigen achtertuin. De vraag is natuurlijk wat de terugkeer van de Formule 1 in Nederland betekent voor Spa. Veel Nederlandse fans gingen voorheen namelijk naar de Belgische Grand Prix. Toch maakt De Boever zich daar geen zorgen om. “We werken samen met Nederland. De Nederlanders kunnen er nu voor kiezen om of naar België of naar Nederland, of zelfs naar beide races te gaan. In de geschiedenis heb ik het nog nooit meegemaakt dat je twee races hebt 250 kilometer uit elkaar, zeven dagen na elkaar.”
Overleg over contractverlenging in volle gang
Als alles meezit blijft dit bijzondere fenomeen ook nog wel even bestaan. Het huidige contract van het circuit van Spa-Francorchamps loopt tot en met 2022, maar het gesprek over de verlenging van dat contract is al in volle gang. De komst van nieuwe races als Miami en Jeddah, zullen volgens De Boever geen bedreiging vormen voor Spa. “Natuurlijk zijn nieuwe grands prix altijd tof, maar wij zijn ook onderdeel van de geschiedenis van de Formule 1. Spa is een van de bekendste grands prix ter wereld, dus natuurlijk is dat heel positief voor ons. Ieder jaar wordt Spa-Francorchamps heel goed gevolgd ter plaatse en op televisie, dus we zijn positief om de verlenging van ons contract de komende maanden te tekenen.”
Lees ook: Teams riskeren straf voor ongeplande bezoekjes stewards
Lees ook: Wolff: “De Vries en Vandoorne verdienen kans in Formule 1”
Lees ook: Tijdschema Grand Prix van Hongarije