Donkere wolken pakken zich samen boven Force India

1920x1080-Trucks-Motorhome-Force-India-zonder-branding-GP-België-2018

Het voortbestaan van Force India hangt aan een zijden draadje. Het is nog maar de vraag of de renstal komend weekend in actie komt tijdens de Grand Prix van België. Op de paddock op Spa-Francorchamps zijn inmiddels de sponsornamen en de naam van de renstal van de trucks en motorhome gehaald.

Force India verkeerde al langere tijd in financiële problemen. Omdat een faillissement zou betekenen dat alle werknemers van de renstal op straat zouden komen te staan, nam Sergio Perez het voortouw om Force India onder curatele te stellen. Het team bleef zodoende bestaan en het kreeg de tijd om een koper te vinden.

Overname Stroll

Die koper werd redelijk snel gevonden in de persoon van de Canadese miljardair Lawrence Stroll. Daarmee leek Force India gered, maar naar nu blijkt is de overname niet volledig afgerond. Volgens Racefans.net heeft Stroll wel de gehele inboedel van Force India in handen, maar de inschrijving van de renstal nog niet.

Vanwege de juridische problemen van eigenaar Vijay Mallya moeten 13 Indiase banken en drankenfirma Diageo hun goedkeuring geven voor de overname. Die toestemming kwam niet op tijd, omdat er geen akkoord werd bereikt.

Status quo

Er is nu dus een status quo. Force India heeft de inschrijving, maar geen materiaal heeft om te racen. Stroll heeft de inboedel, maar geen inschrijving om deel te nemen in België. Er wordt achter de schermen daarom hard gewerkt aan een oplossing.

Om alsnog te kunnen deelnemen aan de Grand Prix heeft de renstal de toestemming nodig van alle teams. Renault, McLaren en Williams zijn tegen. Renault en McLaren vrezen, zo meldt Auto Motor und Sport, dat Force India zal worden omgevormd tot een B-team van Mercedes. Williams vreest voor haar eigen voortbestaan als de miljoenen van Stroll worden geïnvesteerd in Force India.

Nieuw naam

Een andere oplossing zou kunnen zijn dat Force India onder een nieuwe naam wordt ingeschreven. Maar dan neemt de renstal wel afstand van het prijzengeld dat Force India zou toekomen.

Inmiddels ligt er volgens Auto Motor und Sport een derde variant op tafel voorgesteld door de FIA en Liberty. Alle WK-punten door Force India behaald worden geschrapt, waarna het nieuwe team het prijzengeld krijgt op basis van de eindklassering in het constructeurskampioenschap.

Rijderswisselingen

Als de FIA en Liberty erin slagen alle teams achter zich te krijgen dan is de kans groot dat er in aanloop naar de Italiaanse Grand Prix flink wat rijderswisselingen plaats zullen vinden. Lance Stroll stapt dan over naar het nieuwe Force India en wordt teamgenoot van Sergio Perez. Bij Williams wordt de plaats van Stroll ingevuld door Robert Kubica. Esteban Ocon wordt de kind van de rekening, tenzij McLaren erin slaagt om Stoffel Vandoorne uit de auto te krijgen. Dan zit Ocon achter het stuur van de McLaren.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden