Dovizioso grote winnaar op Silverstone, drama voor Marquez

170827_GB_dovizioso

De eerste – pakweg – dertien rondes van de MotoGP van Groot-Brittannië waren weinig verheffend, maar de laatste zeven kenden drama genoeg voor een hele race. Andrea Dovizioso kwam als grote winnaar uit het strijdgewoel. Dankzij zijn vierde zege – ten koste van Valentino Rossi die zeventien rondes lang aan de leiding ging – pakte de Ducati-rijder ook de leiding in het klassement weer terug uit handen van Marc Marquez, die wegens een opgeblazen motor de finish niet haalde.

Voor Valentino Rossi duurde de race op Silverstone drie ronden te lang. De veteraan leek in zijn driehonderdste MotoGP-wedstrijd tamelijk onbedreigd op weg naar de overwinning. Doordat achter zijn rug Dovizioso, Marquez, Maverick Viñales en Cal Crutchlow het met elkaar aan de stok hadden, kon Rossi een gaatje opbouwen van rond een seconde. Die marge had hij nodig ook, want Rossi wist vooraf al dat de kans groot was dat de achterband van zijn Yamaha tegen het einde van de race grip zou verliezen. Elke meter voorsprong was dus meegenomen.

Wat de veteraan al vreesde, gebeurde ook: de achterband sleet en verloor grip op het hobbelige, warme asfalt van Silverstone, waar het met 25 graden on-Engels warm was. Dat gaf Dovizioso – een meester in het managen van de banden – de kans snel dichterbij te komen. De marge slonk van 0,8 naar 0,5 naar 0,2, tot het moment in ronde 18 dat Dovizioso op snelheid in Stowe (bocht 7) zijn Ducati voorbij de Yamaha kon drukken. Nog in dezelfde ronde kon ook Viñales zijn teamgenoot passeren.

Drama voor Marquez

https://www.facebook.com/MotoGP/videos/10156062766980769/

Op dat moment was de race voor Marc Marquez al voorbij. In ronde 14 gaf het motorblok van de Honda met een grote rookwolk de geest. Marquez kon niet anders dan vanaf de derde plaats zijn machine naar de kant sturen. Einde race en weg leiding in het kampioenschap. Marquez zag zijn voorsprong van 16 punten op Dovizioso letterlijk in één klap veranderen in een achterstand van 9 punten.

Dovizioso hoefde niet eens heel veel risico te nemen om zijn vierde overwinning van het seizoen (zijn zesde in totaal in de MotoGP, acht jaar na de eerste die hij ook in Engeland behaalde, maar toen nog  op Donington Park) bij te schrijven. Toch zag hij het niet aankomen. “De baan en de omstandigheden waren zo anders dan in de trainingen, dat ik niet goed wist wat de mogelijkheden waren. Het grootste deel van de race was het een kwestie van de banden sparen en hopen dat die van mij het net iets langer volhielden dan die van de anderen. Ik geloof ook niet dat ik nou zo veel sneller was dan Valentino of Maverick, maar mijn lijnen en mijn banden waren net iets beter.”

190ste podium voor Rossi

bel_verstappen-700x467
(c) Red Bull Racing
Rossi had in zijn driehonderdste wedstrijd in de koningsklasse graag zijn negentigste overwinning bijgeschreven, maar met zijn 190ste podium was hij ook al tevreden. “Het podium was mijn doel. Ik wist dat winnen heel moeilijk zou worden. Als dat was gelukt, was het meegenomen geweest. Ik ben er dus niet rouwig om, want ik heb het maximale eruit gehaald. De laatste paar ronden moest ik gad terugnemen, anders was ik zeker gecrasht en dan had ik met lege handen gestaan. Alles beter dan dat. Ik denk dat ik een goede race heb gereden. Ik heb veel plezier gehad en ik ben blij met het resultaat.”

Foto's en video: MotoGP.com

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen