Dovizioso verslaat Marquez in bloedstollend duel

170813_Oos_MotoGP

Andrea Dovizioso hoorde Marc Marquez het gas opendraaien in de laatste bocht van de MotoGP van Oostenrijk. Hij zag de Honda naast zijn Ducati opduiken, met het achterwiel vervaarlijk glijdend. “Ik dacht alleen maar: no way. Deze is van mij.” En dus drukte Dovizioso zijn voorwiel 0,176 eerder over de finishlijn van de Red Bull Ring na een bloedstollend duel dat 28 rondes duurde.

De Grand Prix van Oostenrijk was een gevecht op het scherp van de snede tussen Marquez en de Ducati’s. In de eerste tien ronden van de race was het Jorge Lorenzo die het veld aanvoerde, terwijl in zijn rug Marquez en Dovizioso het duel aangingen om de tweede plaats. De twee gaven elkaar geen duimbreed toe. Toen Lorenzo de strijd min of meer moest opgeven – hij zou uiteindelijk als vierde eindigen – doken ze er samen voorbij, Marquez voorop.

De regerend wereldkampioen wist de leiding ruim zes ronden vast te houden, maar onder de voortdurende druk van Dovizioso maakte hij een klein foutje, waardoor de Ducati de Honda kon passeren. Marquez liet het er niet bij zitten en vocht terug, maar Dovizioso hield de deur bij elke poging van Marquez dicht.

Ondertussen had Dani Pedrosa – gestart vanaf plaats 8 – de weg naar voren gevonden en ook hij mengde zich in de strijd. Een echte bedreiging vormde hij echter niet. Daarvoor had zijn achterband te veel te lijden gehad. Met de achterband van zowel Dovizioso als Marquez was het niet veel beter gesteld. Beiden hadden de grootste moeite hun motor onder controle te houden.

https://twitter.com/MotoGP/status/896717250648059905

Het werd daardoor een duel op de limiet, waarbij beiden alles uit de kast moesten halen. Vrijwel naast elkaar – het verschil was 0,072 – gingen Dovizioso en Marquez de laatste ronde in. Marquez verloor bijna de controle en moest iets terrein prijsgeven, maar Dovizioso wist dat het daarmee niet gedaan was. “Met Marc in je nek de laatste ronde in gaan, is het ergste scenario”, analyseerde hij. “Ik wist dat hij zou komen, dat hij het zou proberen. Ik hoorde hem in de laatste bocht het gas opendraaien, zo dicht zat hij bij me. Hij kwam er aan de binnenkant langs, maar mijn bocht was beter; hij kon het niet houden.”

“Ik moest het proberen”, zei Marquez. “De achterband glibberde alle kanten op, het was echt op de limiet.” Het kwam hem op een lichtelijk geïrriteerd handgebaar van Dovizioso te staan, alsof die een hinderlijke vlieg wegwapperde, maar naderhand ook op een compliment. “Zo winnen, in zo’n duel, is het beste gevoel wat je kunt hebben”, vond Dovizioso. “Het was een geweldig gevecht met Marc.”

Dankzij zijn derde zege van het seizoen, na Mugello en Barcelona, wisselde Dovizioso in het klassement weer van plaats met Maverick Viñales, die net voor Valentino Rossi als zesde over de streep kwam. In de stand kijkt Dovizioso tegen een achterstand van 16 punten op Marquez aan.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen