Eerste vrouwelijke coureur uit Saoedi-Arabië mikt op Le Mans met eigen raceteam

door Steffie van Hamersveld
10-saturday-monza

Reema Juffali, de eerste vrouwelijke coureur uit Saoedi-Arabië richt haar eigen raceteam op. Met haar team, Theeba Motorsport, wil ze uiteindelijk deelnemen aan de 24 uur van Le Mans.

In januari nam Juffali voor het eerst deel aan een sportwagenrace, namelijk de 24 uur van Dubai. “Op dat moment besloot ik om door te zetten en mijn eigen team op te richten”, zegt de 30-jarige coureur. Het team werd in zeer rap tempo opgezet, maar was niet op tijd klaar voor de eerste race, begin deze maand in Estoril. Juffali en teamgenoot Adam Christodoulou kwamen tijdens de race in Portugal nog in actie in een Mercedes van SPS Automotive. Zij reden wel al onder de vlag van Theeba Motorsport. Het duo wist in beide races de pro-am overwinning binnen te slepen.

Debuut op Paul Ricard

Aankomend weekend maakt Theeba Motorsport zijn debuut op Paul Ricard, voor de tweede ronde van de GT Open International-serie. Voor de Saudische coureur waren lange afstand races altijd het doel. “Ik trad pas op latere leeftijd toe tot de autosport en ik dacht het snelste te kunnen leren in eenzitters, maar uiteindelijk is Le Mans mijn doel”, zegt Juffali tegen Motorsport.com. Juffali was in 2017 de eerste vrouwelijke coureur die in Saoedi-Arabië een racelicentie in ontvangst mocht nemen. De coureur uit Jeddah was eerder actief in de Britse Formule 4 en reed afgelopen jaar bij Douglas Motorsport in de Britse Formule 3.

Droom voor de toekomst

Op de vraag hoe snel Juffali wil deelnemen aan de 24 uur van Le Mans heeft ze geen direct antwoord. “Ik kan je geen exacte termijn geven, maar zeker binnen vijf jaar. Afhankelijk van hoe goed het team het doet zou het ook drie jaar kunnen zijn.” Deelname aan lange afstand races is één doel voor Theeba Motorsport, maar de eigenaresse van het team wil daarnaast ook de toegang tot autosport voor haar landgenoten verbeteren. “Ik krijg vaak de vraag hoe ze in de autosport terecht kunnen komen en ik voelde dat ik nooit het juiste antwoordt had”, zegt Juffali. De grote droom voor Juffali is dat de line up van haar team grotendeels uit Saudische coureurs bestaat. Op dit moment is het team gevestigd in Banbury vlakbij Silverstone, maar Juffali is vastberaden om in de toekomst ook in het Midden-Oosten een programma op te starten.

Lees ook: Potentieel van Williams FW44 verborgen door kwalificatie problemen

Lees ook: F1 aan Tafel: "Lando Norris luistert onze podcast!"

Lees ook: Honda titelsponsor van Japanse Grand Prix in september

door Steffie van Hamersveld

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden