F1 aan Tafel: Zhou had crash vijf jaar geleden niet overleefd

Zhou - Rijdend close up - Groot-Brittannie 2022

Guanyu Zhou maakte op Silverstone één van de meest angstaanjagende crashes mee in de recente geschiedenis. De gasten van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, denken dat hij 5 jaar terug een soortgelijke crash niet had overleefd. 

Bij de eerste start voor de Britse Grand Prix brak de chaos los toen George Russell, aangetikt door Pierre Gasly, in de zijkant van de Alfa Romeo van Zhou boorde, waardoor de Chinees over de kop vloog en ondersteboven de grindbak in schoof. Tot overmaat van ramp werd hij over de bandenstapel gewipt en kwam hij tussen het vanghek en de bandenstapel terecht. Op miraculeuze wijze ontsnapte de rookie aan serieuze verwondingen en dat is vooral te danken aan de halo, die in 2018 in de Formule 1 werd geïntroduceerd. 

Halo redt meerdere levens in één dag

Michael Bleekemolen, voormalig F1-coureur, weet zeker dat de halo het leven gered heeft van Guanyu Zhou. Daar sluit oud-teambaas, coureur en vaste kracht bij Grand Prix Radio, Frans Verschuur zich bij aan: "De halo heeft al veel levens gered. Dankzij de halo loopt ook Grosjean nu rond in Amerika". Ook Sergio Pérez mag de halo op zijn RB18 danken. De front wing endplate van Charles Leclerc raakte beschadigd bij een nogal wilde actie in de openingsronde, waarna deze iets later losvloog van de Ferrari en via de halo van Pérez van de Red Bull kaatste. En ook de Israelische Formule 2-coureur en Williams-junior Roy Nissany mag blij zijn dat de FIA veiligheid hoog in het vaandel heeft staan: in de hoofdrace op zondagochtend drukte hij Dennis Hauger van de baan af, die vervolgens gekatapulteerd werd over een kerbstone en zo Nissany torpedeerde. De halo voorkwam ook in dit geval zware verwondingen. 

F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, verschijnt iedere maandagavond op je favoriete streamingplatform.

Lees ook: Ross Brawn: "Formule 1 gaat de goede kant op"

Lees ook: Mercedes niet langer in gevecht met eigen auto

Lees ook: Zhou en Albon komen goed weg na heftige crashes

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden