F1-coureurs uiten kritiek op sprintrace China

door Shakyra van den Heuvel
Max Verstappen, Toro Rosso, GP China, 2015

Sinds de uitbraak van de coronacrisis is er geen Grand Prix meer geweest in Shanghai, China. Dit jaar zal er weer voor het eerst gereden worden en het zal gelijk het eerste sprintweekend zijn. Een aantal coureurs zijn het hier niet volledig mee eens en uiten daarom ook hun kritiek. 

De kritiek gaat niet over de terugkeer van Shanghai op de racekalender, maar wel dat dit het eerste sprintweekend zal zijn van dit jaar. Volgens de coureurs is het niet de beste beslissing om hier een sprintweekend van te maken, omdat ze hier al een aantal jaren niet meer zijn geweest en dus veel data missen. "Ja, het is heel slim om dat te doen", zei Max Verstappen sarcastisch na zijn overwinning op Suzuka tegen F1.com. Vervolgens zegt hij dat het een beter idee had gevonden dat het een normaal raceweekend was geweest in plaats van een sprintweekend. "Aan de andere kant is het waarschijnlijk wat pittiger en dat is misschien wat ze graag willen zien. Puur vanuit een prestatie-perspectief van de sport denk ik dat het niet het slimste is om te doen." Zijn teamgenoot Pérez is het met hem eens en voegt toe dat er risico's zullen zijn tijdens het sprintweekend in China. Zo zouden er problemen zijn met het circuit, maar ook met de afvoerputten. Carlos Sainz geeft aan dat het inmiddels ook al is besproken tijdens de briefing met alle coureurs. "We hebben tegen de FIA en de Formule 1 gezegd dat het met dit soort auto's geen goede keuze is om naar een circuit te gaan met één uur training en meteen door naar de kwalificatie, met de regels die ze ons geven, met de slijtage van de planken en dat soort dingen", aldus de Spanjaard.

1920x1080-Daniel-Ricciardo-Red-Bull-Racing-GP-China-2018

Foto: Red Bull Racing Content Pool

Zes sprintweekenden

Ook dit jaar zullen er weer zes sprintweekenden verreden worden, ondanks de eerdere kritieken van sommige coureurs. Het eerste weekend zal zoals eerder vernoemd in China gaan plaatsvinden, daarna zullen er nog andere weekenden in Miami, Oostenrijk, Austin, São Paulo en Qatar gaan volgen. Net zoals vorig jaar is het format aangepast zodat een crash in de sprint geen grote gevolgen heeft. Op vrijdag is er nu een vrije training en de sprintkwalificatie. Op zaterdag zal eerst de sprintrace worden verreden en later op de dag de kwalificatie voor de race en op zondag is uiteraard de race. 

Lees ook: Wat zit er in de motor van een F1-auto en hoe werkt het?

Lees ook: Frans Verschuur in F1 aan Tafel: "Ricciardo zat te slapen"

Lees ook: Teleurstelling voor Alpine na GP van Japan: "Was in ronde één al game over"

 

door Shakyra van den Heuvel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden