Ferrari versterkt zich met twee kopstukken van Mercedes

door Nick Steenhuis
Ferrari 2024 Bahrein

Ferrari heeft zich versterkt met twee kopstukken van Mercedes. Het gaat om Loic Serra en Jerome d'Ambrosio, die bij het Italiaanse team een hoge functie zullen krijgen.

In aanloop naar de thuisrace van Ferrari op Imola heeft het Italiaanse team bekendgemaakt dat Serra en d'Ambrosio het team vanaf 1 oktober zullen gaan versterken. Serra, voormalig prestatiedirecteur bij Mercedes, zal vanaf 1 oktober de rol van head of chassis performance engineering gaan vervullen en gaat in die functie onder meer de aerodynamische ontwikkeling en operatie en de voertuigprestaties overzien. Hij zal gaan rapporteren aan Enrico Cardile, die hoofd aerodynamica is bij de Scuderia.

De in 1972 geboren Serra is afgestudeerd werktuigbouwkundige en is na zijn tijd op de universiteit aan de slag gegaan bij bandenfabrikant Michelin. Toen het Franse merk eind 2006 uit de Formule 1 vertrok, verkaste de Fransman naar BMW Sauber, waar hij Head of Vehicle Performance werd. Nadat BMW zich voor het F1-seizoen 2010 terugtrok uit de koningsklasse van de autosport, stapte Serra over naar Mercedes, waar hij dezelfde functie bekleedde als bij BMW. In 2019 werd hij gepromoveerd tot performance director, een functie die hij tot op heden heeft bekleed.

Serra en d'Ambrosio naar Ferrari

Foto van Motorsport Images van Serra (links op de foto) en d'Ambrosio (rechts op de foto)

Ex-F1-coureur d'Ambrosio stapt ook over

Ook komt ex-Formule 1-coureur Jerome d'Ambrosio over van Mercedes naar Ferrari. D'Ambrosio gaat juist aan de slag als de plaatsvervangend teambaas van Ferrari. Bovendien wordt de Belg ook de topman van het opleidingstraject van het team, de Ferrari Driver Academy. Hij gaat verantwoording afleggen aan Ferrari-teambaas Frédéric Vasseur.

D'Ambrosio was zelf dus ook F1-coureur bij het Marussia Virgin Racing-team in 2011 en nam in 2012 ook deel aan de Grand Prix van Italië op Monza voor het team van Lotus als vervanger van de geschorste Romain Grosjean. Daarnaast was hij reservecoureur bij dat team. De Belg reed vervolgens een korte periode in de GT-racerij voordat hij overstapte naar de Formule E voor het eerste seizoen van het volledig elektrische kampioenschap, waarbij hij reed voor Jay Penske's Dragon.

Na het seizoen 2019-2020 stopte D'Ambrosio als coureur, om daarna bij Venturi Racing aan de slag te gaan als (plaatsvervangend) teambaas. Daar vertrok hij in 2022, om in 2023 voor het F1-team van Mercedes te gaan werken als directeur rijdersontwikkeling.

Eerder dit jaar werd duidelijk dat d'Ambrosio klaar was voor een overstap bij Mercedes, ondanks dat hij kennelijk deel uitmaakte van Wolffs opvolgingsplan bij Mercedes en regelmatig naast de Oostenrijker optrad in zijn gebruikelijke pitgarage.

d'Ambrosio naast Toto Wolff

Foto: Steve Etherington/Motorsport Images

Hereniging met Hamilton

Met hun overstap naar Ferrari bewandelen Serra en D'Ambrosio dezelfde weg als Lewis Hamilton. De zevenvoudig wereldkampioen vertrekt eind 2024 na twaalf seizoenen en zes rijderstitels bij de Zilverpijlen.

 

Lees ook: Laurent Mekies over Tsunoda: "Hij heeft dit jaar een gigantische stap gezet"

Lees ook: Komatsu wilde Hülkenberg bij Haas houden voor 2025

Lees ook: James Vowles: “We wachten met rijderskeuze”

 

 

door Nick Steenhuis

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden