SI202106040196_hires_jpeg_24bit_rgb

De FIA heeft stickers ingezet in het monitoren van de flexibele achtervleugels van de teams. In Azerbeidzjan worden ronde stickertjes gebruikt op de vleugels, welke moeten zorgen voor een referentiepunt om te kijken hoeveel de vleugels bewegen. 

De FIA liet voorafgaand aan de Grand Prix van Monaco al weten dat er extra tests zullen worden uitgevoerd. Vanaf 15 juni, voor de Grand Prix van Frankrijk worden deze nieuwe tests ingevoerd. In Bakoe wordt dus nu door middel van de stickers al bekeken in hoeverre de vleugels bewegen.

De FIA heeft de teams gevraagd om twaalf ronde stickers van 10mm op de achtervleugel van hun auto's aan te brengen. De stickers zullen deel uit maken van de tests die de FIA vanaf Frankrijk gaat toepassen. Ze dienen als een markering, die tijdens video analyses moet aantonen in hoeverre de vleugels doorbuigen.

achtervleugel Charles Leclerc / Ferrari / Bakoe / Azerbeidzjan / 2021
De stickers zijn duidelijk zichtbaar op de achtervleugel van de Ferrari van Charles Leclerc - Foto: Scuderia Ferrari Press Office

McLaren en Mercedes lieten eerder al weten niet blij te zijn met de late introductie van deze tests. Voornamelijk concurrent Red Bull Racing wordt verdacht van het gebruiken van de zogenaamde flexi-wings. Juist in Bakoe zou het gebruik van flexibele vleugels een voordeel kunnen zijn op het lange rechte stuk. De achtervleugel zou op zo'n lang recht stuk naar een lagere hoek buigen om vervolgens voor de bochten weer terug in vorm te schieten.

Protesten

Het lijkt erop dat de mening van McLaren en Mercedes niet veranderd is ten opzichte van de aanpak van de FIA. De deur naar protesten blijft dus open. Mochten de teams in Azerbeidzjan in protest gaan tegen de flexibele achtervleugels, zullen ze de stewards vragen of er genoeg bewijs is dat de vleugels illegaal zijn. Dat staat dan los van de situatie rondom de extra tests die de FIA sowieso wil gaan invoeren.

Andreas Seidl, teambaas bij McLaren wilde tegenover The Race niet bevestigen of zijn team een protest zal indienen als de flexi-wings dit weekend gebruikt zullen worden. Wel liet hij weten dat als er protesten zouden komen dit waarschijnlijk na de kwalificatie of de race gedaan zal worden.

"Ik wil de discussie omtrent protesten op dit moment niet aangaan", liet Seidl weten. "Het is sowieso niet logisch om iets vóór het evenement te doen, want dan kunnen ze op zaterdagochtend de auto aanpassen. Het heeft geen zin om op vrijdagavond iets te doen", sloot de Duitser af.

Lees ook: Valtteri Bottas: “We komen duidelijk snelheid tekort”

Lees ook: BREAKING: Grand Prix van Singapore gaat niet door

Lees ook: Sergio Pérez snelste in chaotische VT2

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden