FIA geeft uitleg over safetycar-moment in Miami

door Shakyra van den Heuvel
Norris

Tijdens de Grand Prix van Miami heeft er zich een opvallend moment voorgedaan met de safetycar. De safetycar reed niet voor Norris, maar voor Verstappen. Hierdoor kon de Brit na zijn pitstop weer terug aan de leiding gaan rijden. Uiteindelijk heeft dit geleid tot zijn eerste overwinning in de Formule 1. 

De crash tussen Kevin Magnussen en Logan Sargeant zorgde ervoor dat de safetycar naar buiten moest komen. Hierdoor konden een aantal coureurs, waaronder Lando Norris, hun pitstop maken. Normaal gezien pikt de safetycar de leider op en brengt dan de snelheid naar beneden. Tijdens de Grand Prix van Miami ging de safetycar rijden voor Verstappen, die op dat moment op P2 reed. Hierdoor kwam Lando Norris na zijn pitstop weer als eerste terug op de baan. Het was uiteindelijk het keerpunt in de wedstrijd. De McLaren had een hele goede snelheid en wist maar liefst 7,5 seconden bij de Nederlander weg te rijden. Ondanks deze knappe overwinning, bleef de safetycar-situatie de gemoederen flink bezig houden. "Het was een late call om de safetycar naar buiten te sturen. De safetycar miste Norris op ongeveer twintig meter, waarna de wedstrijdleiding besloot een langzame ronde te rijden en de rest van de auto's te verzamelen. De marshalls kregen zo de kans om de auto van Sargeant te bergen, wat niet mogelijk zou zijn geweest als alle auto's de safety car direct hadden gepasseerd. Ze wachtten dus tot alle auto's bij elkaar waren voordat ze de safety car mochten inhalen", aldus de FIA in een statement. 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door McLaren (@mclaren)

Eerste overwinning Norris

Dankzij deze safetycar-situatie wist Lando Norris zijn eerste overwinning binnen te halen. Hij had een goede restart na de safetycar en wist met een goede snelheid weg te rijden bij Verstappen. In 2021 was hij al een keer heel dicht bij zijn eerste overwinning, maar door de regenachtige omstandigheden lukte dit hem niet. Nu, na 110 starts te hebben, is het hem wel gelukt. "Ik ben zo blij, ook voor het hele team, ik heb eindelijk voor ze geleverd. Een lange dag, een lange race, maar ik sta eindelijk aan de top", zei Lando Norris na zijn overwinning bij F1.com. McLaren had een grote update meegenomen naar Miami en deze lijkt goed te werken. 

Lees ook: Williams met een loodzware race in Miami

Lees ook: Haas-coureurs hopen op beter weekend in Imola

Lees ook: Kick Sauber-coureurs na lastige race in Miami: "Geen enkele set-up leek goed te werken

 

door Shakyra van den Heuvel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden