Mol: "FOM moet competitievervalsing voorkomen"

SI201911170609_hires_jpeg_24bit_rgb

We leven door het coronavirus in een vreemde tijd. Ook de racewereld lijdt eronder. Zo zijn er al meerdere grands prix gecanceld wegens veiligheidsrisico’s die in verschillende landen gelden. Dit riep bij Olav Mol de volgende vraag op: Wat als een grand prix niet doorgaat met nog maar vier races te gaan en het gat tussen de nummer één en twee is maar tachtig punten? Dan kan het namelijk gebeuren dat iemand wereldkampioen wordt, terwijl hij op een woensdagmiddag met zijn vriendin op de bank zit. Mol kaartte het probleem aan bij Grand Prix Radio en vindt dat de FOM duidelijkheid moet creëren over het aantal races.

Op dit moment is er geen duidelijkheid omtrent de stand van zaken met betrekking tot de huidige kalender en een back-up plan lijkt de FOM ook niet te hebben. Door het uitvallen van de Grand Prix van Australië is er nog steeds een gat in de kalender, terwijl het veld in de komende vier maanden tijd twaalf races moet afwerken. In een seizoen met een spannend kampioenschap is elke race belangrijk en moet er meer duidelijkheid zijn, "want", zegt Olav Mol, "er wordt nu al gevochten voor elk punt, dus dan zou het vreemd zijn als er opeens 26 punten wegvallen."

Vergelijkbare situatie in de Eredivisie

In de Eredivisie ging dat bijvoorbeeld al mis in het seizoen 2019/2020. AZ liep flink in op koploper Ajax en stond met nog acht wedstrijden te gaan gedeeld eerste. Toen kwam de lockdown en werd besloten om het seizoen niet af te maken. Er werd geen kampioen uitgeroepen, maar op basis van het doelsaldo kreeg Ajax de Champions League-plek en moest AZ het doen met de play-offs om in de grootste Europese voetbalcompetitie te komen. Volgens de Alkmaarders ging dat oneerlijk, want zij hadden een makkelijker schema dan Ajax en hadden daardoor de grootste kans op het kampioenschap.

Om zo’n soort gelijke situatie in de Formule 1 te voorkomen moet de FOM met duidelijkheid komen. Zo vindt Olav Mol dat Stefano Domenicali, de ceo van de Formule 1, nog in de zomerstop met een duidelijk plan moet komen voor de tweede seizoenshelft. Zo kan je volgens Mol denken aan een plan waarbij er, ongeacht wat er gebeurt, een X aantal races zijn. Zo kan elk team zich voorbereiden op die X aantal races en is er geen kans op politieke spelletjes. Want dat is ook een risico van de onstabiele situatie waar we nu inzitten.

Niet alle teams zijn even sportief

Bijvoorbeeld: rijder A staat voor in het kampioenschap, maar er komt een race aan die op papier goed is voor rijder B. Nu kan je nog in de situatie komen dat het team van rijder A gaat klagen over de coronasituatie in een land, aangezien het virus nog niet op elke plek onder controle is. Je loopt dan het risico dat er een race niet wordt verreden door het politieke spelletje van een team. Dit is uitgaan van het slechte in de mens, maar helaas is dit seizoen in meerdere gevallen gebleken dat teams niet even sportief meer zijn als het kwartje even de verkeerde kant op valt.

'Competitievervalsing voorkomen'

“De FOM moet dus zo snel mogelijk met duidelijkheid komen over de tweede seizoenshelft, om competitievervalsing te voorkomen”, vindt Mol. Hoe maakt niet uit, zolang er maar duidelijkheid is over het aantal races van de tweede helft van het seizoen. Nu is de situatie van het Formule 1-wereldkampioenschap zo instabiel, dat alles door het coronavirus in één klap kan veranderen.

Geschreven door Coen Versteeg in samenwerking met Olav Mol.

Lees ook: Binotto: “Hamilton favoriet, maar ik hoop Verstappen”

Lees ook: BREAKING: Kabinet keurt Grand Prix van Nederland goed

Lees ook: Renger van der Zande derde in IMSA-race op Road America

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden