Gebroken botten en chaos door felle regenbuien op Silverstone

M162221

Een hoosbui van een paar minuten veroorzaakte chaos op het circuit van Silverstone. De af-en-aan komende en gaande regenbuien brachten vertraging, verwarring en gevaarlijke situaties, zodat de kwalificatie van de MotoGP voor de Britse Grand Prix moest worden uitgesteld.

De buien waren zo plaatselijk dat de ene kant van het circuit in een mager zonnetje lag, terwijl aan de andere kant zo’n bak water naar beneden kwam dat rijders de baan niet meer konden zien. Aquaplaning veroorzaakte in Stowe (bocht 7) een massale crash in FP4. Eerst was het Alex Rins die bij 200 kilometer (!) van zijn Suzuki sprong toen de machine begon te drijven en de remmen weigerden.

https://twitter.com/MotoGP/status/1033344135049236480

Rins probeerde de anderen nog wel te waarschuwen, maar de een na de ander vloog van de baan: Jorge Lorenzo, Aleix Espargaro, Franco Morbidelli, Tito Rabat. Die laatste werd bij het overeind krabbelen ondersteboven gekegeld door de glijdende machine van Morbidelli. Rabat moest met een op meerdere plaatsen gebroken been naar het academisch ziekenhuis in Coventry worden vervoerd.

Hij miste daardoor Q1, waarin Bradley Smith en Alex Rins een plaats in Q2 verdienden. Dat zou een voordeel geweest kunnen zijn, omdat zij de condities inmiddels kenden, maar omdat de helikopter met Rabat aan boord weg was – en er een helikopter aanwezig moet zijn volgens de veiligheidsvoorschriften – en het weer zo wispelturig bleef, met voortdurende buiendreiging, werd de start van Q2 uitgesteld.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen