George Russell snelste in laatste vrije training in Las Vegas

George Russell Mercedes Las Vegas 2023

George Russell sluit de laatste vrije training in Las Vegas als snelste af. Oscar Piastri noteert de tweede tijd en Logan Sargeant de derde tijd. De sessie werd afgekapt door een losschietende band van Alexander Albon.

George Russell noteert de snelste tijd tijdens de derde vrije training voor de Grand Prix van Las Vegas. Met een 1:34.093 is hij de negentien andere coureurs te snel af. Oscar Piastri is tweede en Logan Sargeant. Echter, werd de sessie vijf minuten voor het einde afgekapt. Dit vanwege Alexander Albon. De Williams coureur raakte de muur, waardoor zijn linker achterband losschoot. Hij kon de sessie niet vervolgen en stond stil op de baan. Zijn band kwam een paar meter verder tot stilstand. 

De coureurs begonnen de sessie voornamelijk met long runs op de medium band. Een enkele waagde zich aan een long run op de soft band. Met zo'n long run wordt er gekeken naar de race pace, maar ook naar de bandenslijtage. Ze nemen dan meer brandstof mee dan tijdens een kwalificatie run. De Ferrari-coureurs waren tijdens de long run de snelste op de baan, echter tijdens de kwalificatie run kwamen ze niet verder dan de achterhoede. Tijdens de kwalificatie run leek Max Verstappen lang de snelste te zijn. Echter, schoot hij rechtdoor terwijl hij begonnen was aan zijn laatste run. Het is dan ook George Russell, die twee snelle rondes nodig had, die naar de snelste tijd gaat. 

De grip op de baan ligt laag. Dit komt door meerdere factoren. Zo zijn de temperaturen laag en er ligt veel vuil op de baan vanwege 'normaal' verkeer. Met de lange rechte stukken duurt het dan ook lang om de banden op de ideale temperatuur te krijgen. Hierdoor schoten er meerdere coureurs rechtdoor of verremde zich. De lage grip gaat dan ook zeker een rol spelen bij de kwalificatie. Om de ideale temperatuur van de band te bereiken kunnen coureurs ervoor keizen om twee opwarmrondes te doen.

Verrassing Williams

De baan kent lange rechte stukken en langzame bochten. Op papier een ideale baan voor de bolide van Williams. Zij rijden met weinig aerodynamica, waardoor ze veel snelheid op de rechte stukken hebben. Het is dan ook geen verrassing dat Logan Sargeant de derde tijd weet te noteren. Voordat Alex Albon strandde was hij ook goed op weg. Hij sluit de sessie af als zesde. Beide Williams coureurs kunnen voor een verrassing zorgen tijdens de kwalificatie.  

Lees ook: Lege tribunes tijdens tweede vrije training in Vegas, fans teleurgesteld

Lees ook: Carlos Sainz ontvangt gridstraf na putdeksel-incident in Las Vegas

Lees ook: Ferrari snelste in tweede vrije training tijdens de Grand Prix van Las Vegas

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden