GP van Oostenrijk VT1: snelste tijd voor Perez, Verstappen tweede

Austria_Friday_FP1_XPB_09

Na de eerste Grand Prix van Stiermarken vorige week is het dit weekend tijd voor de tweede race op het circuit in Spielberg, Oostenrijk. Zojuist werd de eerste vrije training verreden.  In dit bericht vatten we de ins en outs van VT1 voor je samen. Met Perez die de snelste tijd noteerde en de tweede tijd voor Verstappen.

Het begin van de eerste vrije training van de Grand Prix van Stiermarken verliep rustig. Met nog een uur te gaan staat de Williamsbolide van Latifi stil langs de kant van de baan. Via de boordradio laat Latifi weten dat hij denkt dat de motor de geest gegeven heeft.

Problemen voor Williams

Dat betekent weer een probleem voor het team van Williams. Vorig raceweekend viel George Russell namelijk ook al uit door problemen. Hij heeft inmiddels een nieuwe Mercedesmotor in zijn bolide zitten. Doordat het niet lukte om de auto van Latifi goed weg te halen, werd de Virtual Safety Car zelfs vervangen door een code rood. Later werd bekend dat het probleem met de auto van Latifi waarschijnlijk met de versnellingsbak te maken heeft.

https://twitter.com/F1/status/1281549226313310210

Op het moment dat dat gebeurde heeft Verstappen met een 1:05.867 de snelste tijd achter zijn naam staan. Ook in de rondes die de Nederlander daarna rijdt, weet hij meerdere keren de snelste tijd voor bepaalde sectoren te noteren.

Voor Kevin Magnussen verloopt de eerste vrije training niet zoals gepland. Hij heeft slechts drie ronden gereden als hij de pits induikt. De rest van VT1 zien we Magnussen niet terug op de baan. Er schijnen problemen met de batterij van zijn auto te zijn.

https://twitter.com/HaasF1Team/status/1281524321274540032

Ondertussen hebben ook de Mercedessen op de mediums de snelste tijden neergezet. Lance Stroll weet de Mercedessen, die op dat moment op plek één en twee stonden, te splitsen. Hij moest zijn snelle tijd echter inleveren, omdat hij te wijd ging in de laatste bocht en daarmee de track limits schond. Ook zijn teamgenoot Sergio Perez heeft de vaart er goed in. De Mexicaan zet op de softs te tot dan toe snelste tijd neer met een 1:04.867.

Onderstuur voor Albon

Met nog 25 minuten te gaan, laat Albon via de boordradio voor de tweede keer weten veel last te hebben van onderstuur in de bochten. Ondanks dat weet de Red Bull-coureur toch de vijfde tijd neer te zetten. Max Verstappen zet ondertussen ook een snel rondje neer en pakt de tweede tijd. Helmut Marko heeft inmiddels laten weten dat de problemen waar Albon en Verstappen vorig weekend mee te kampen hadden, verschillend waren, maar naar alle waarschijnlijkheid wel te wijten zijn aan rijden over de gele kerbstones.

Verstappen Grand Prix Oostenrijk 2020
(c) Mark Thompson/ Getty Images / Red Bull Content Pool

De rest van VT1 verloopt net zo rustig als het begin. De coureurs deden allemaal hun eigen ding en op een kleine spin van Kvyat na gebeurde er weinig bijzonders.

Aan het einde van VT1 zijn het achtereenvolgend Perez, Verstappen en Bottas die de top 3 van snelste tijden hebben neergezet. Ook vanmiddag zal Grand Prix Radio je op de hoogte houden van het laatste nieuws omtrent de tweede vrije training! Er kan vanmiddag tijdens de tweede vrije training nog weleens heel hard gereden worden. Er bestaat namelijk een mogelijkheid dat de uitslag van VT2 uiteindelijk de startopstelling gaat bepalen.

Slecht weer

De Formule 1 heeft namelijk al laten weten dat VT3 en de kwalificatie, die voor zaterdag op de planning staan, mogelijk niet door kunnen gaan in verband met het slechte weer dat verwacht wordt. Mocht er zaterdag niet gereden kunnen worden, dan zal men proberen om zondagochtend de kwalificatie te houden. Als dat echter ook niet kan, zal de uitslag van VT2 de startopstelling kunnen gaan bepalen.

EcjvbmgWsAEgtAW-700x394
(c) Formula1.com

Lees ook: Tijdschema voor de Grand Prix van Steiermark [tweede GP Oostenrijk]

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen