Grand Prix Radio-rapport: Valtteri Bottas

01 jan 2022 door Tim Koenders
alonso sprint imola

Het Formule 1-seizoen van 2021 gaat de boeken in als één van de spannendste seizoenen aller tijden. Maar hoe presteerden de individuele coureurs nou eigenlijk? Grand Prix Radio blikt terug op het seizoen met het Grand Prix Radio-rapport. In deze aflevering kijken we terug op het seizoen van Valtteri Bottas.

Valtteri Bottas reed in 2021 zijn laatste seizoen voor Mercedes. Volgend jaar zal hij namelijk plaatsnemen in de Alfa Romeo. Als tweede man naast Lewis Hamilton is het niet altijd makkelijk geweest. Toch was dit seizoen wel erg teleurstellend. Bottas won slechts één grand prix. Verder waren het vooral dieptepunten omdat de Fin de snelheid niet kon volgen. Het grootste dieptepunt was tijdens de Grand Prix van Hongarije waar Bottas na een slechte start meerdere mensen eruit kegelde in de eerste bocht. De Fin krijgt wel eens commentaar dat hij alles doet wat er van hem gevraagd wordt. Dit seizoen leek hij in Spanje en in Nederland voor zichzelf op te komen. Maar ook toen krabbelde hij uiteindelijk toch een beetje terug.

De statistieken

In de races kon Bottas het tempo niet bijbenen, toch zat hij er in de kwalificatie vaak vlakbij. Jammer genoeg voor hem bleef het daar ook vaak bij. Slechts vijf keer wist Bottas zijn teamgenoot te verslaan in de kwalificatie. Een belangrijkere gegeven is misschien wel hoe vaak hij voor Verstappen stond. Dat was in 2021 in totaal zeven keer. Vaak wist hij de Nederlander niet achter zich te houden bij de start.

Valtteri Bottas / Mercedes / Grand Prix van Turkije / 2021
Foto: Mercedes AMG F1 (LAT Images)

In de races zag Bottas vaak een Mercedes en een Red Bull aan de horizon verdwijnen. Toch stond de coureur elf keer op het podium. In de races wist hij alleen in Turkije voor Verstappen te finishen. Dit was wel een belangrijke overwinning omdat Hamilton van verder naar achteren moest komen. Verder kon Bottas weinig betekenen naast dat hij voor Pérez moest eindigen voor het constructeurskampioenschap: iets dat hem vaak genoeg gelukt is aangezien Mercedes haar achtste wereldtitel in het constructeurskampioenschap heeft gewonnen.

Alles op een rij

Wanneer alle plussen en minnen tegenover elkaar worden gezet, was het geen erg succesvol seizoen. Het “bowlen met Bottas” in Hongarije was het dieptepunt. Slechts één overwinning in een Mercedes is simpelweg niet genoeg. Voor allerbeste tweede coureur kwam hij dit seizoen ook niet in aanmerking, omdat de Fin in Spanje Hamilton even niet voorbij liet en in Nederland de snelste raceronde neerzette in de slotfase. Na een halve ronde liet hij zijn teamgenoot toch maar voorbij en in Zandvoort ging hij toch echt van het gas in de laatste sector, alleen net niet genoeg. Op extra punten omdat Bottas voor zichzelf opkwam hoeft hij dus eigenlijk ook niet te rekenen. Maar ere wie ere toekomt heeft de Fin er toch voor gezorgd dat Mercedes de constructeurstitel met het bijbehorende prijzengeld heeft gewonnen in 2021

De redactie van Grand Prix Radio geeft Valtteri Bottas een 7,3 voor zijn seizoen.

Lees ook: Grand Prix Radio-rapport: Sergio Pérez

Lees ook: Grand Prix Radio-rapport: Carlos Sainz

Lees ook: Grand Prix Radio-Rapport: Lando Norris

01 jan 2022 door Tim Koenders

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen