Grand Prix Retro: De historische zege van Jack Middelburg op Silverstone

1981_Silverstone_©Henk-Keulemans

Het circuit van Silverstone, waar dit weekend de MotoGP wordt gehouden, heeft een cruciale rol gespeeld in de carrière van Jack Middelburg. De motorcoureur uit het Westland, over wie volgende week het boek Jumping Jack verschijnt, beleefde er zijn grootste hoogtepunt: zijn overwinning in de Britse Grand Prix in 1981.
De zege van Middelburg was misschien wel de grootste overwinning ooit van een Nederlandse wegracecoureur. Het was in elk geval een overwinning die vooraf volstrekt onmogelijk werd geacht. Middelburg, toen 29 jaar, versloeg in een rechtstreeks duel Kenny Roberts, op dat moment de regerend en drievoudig wereldkampioen. Terwijl de Amerikaan de beschikking had over het beste fabrieksmateriaal moest Middelburg het doen met een productiemachine die een kilo of twintig zwaarder was. De weersomstandigheden – zonnig, warm en droog – waren bovendien niet in het voordeel van de kassenbouwer.

In het boek Jumping Jack; Herinneringen aan Jack Middelburg vertelt Roberts: “Ik kon niet bij hem wegrijden en bij het ingaan van de laatste ronde pakte hij me. We reden vrijwel naast elkaar en kwamen bij twee anderen die we op een ronde zetten. Eén van hen was Franco Uncini, wie de ander was, weet ik niet meer. Jack kon langs Franco glippen en ik niet. Ruim voor de laatste bocht wist ik dat ik had verloren.”
Verslaggever (en toen ook fotograaf) Hans van Loozenoord stond in die laatste bocht en zag het gebeuren. “Ik stond aan de buitenkant van Woodcote Corner, de laatste bocht voor start/finish, op een aarden wal. (…) Om Kenny Roberts bij te houden moest Jack slipstreamen op de lange rechte stukken en zorgen dat hij een beetje bij bleef in de bochten. Daarvoor moest hij zo veel risico nemen, dat hij zó dwars kwam te staan in die bocht, dat ik dacht ‘nu komt hij recht op me af’. Het is een wonder dat hij die machine onder controle heeft weten te houden.”
Niet ver daar vandaan stond ook Middelburgs moeder Dien naar de race te kijken, tot de voorlaatste ronde. “Hij lag tweede de laatste keer dat ik ‘m voorbij zag komen. Ik dacht nog: dat is mooi, tweede. En voor ik er erg in had stond ik op een platte kar voor de huldiging, want in de laatste ronde was hij Kenny Roberts nog voorbij gegaan. Het was daar snikheet, maar ik weet nog dat ik kippenvel had toen ze het Wilhelmus speelden voor Jack.”

Ook andere betrokkenen halen in het boek herinneringen op aan (onder meer) die historische overwinning in augustus 1981. Middelburgs monteur uit die tijd, Albert Siegers: “Dat het een lange baan was, was zeker in ons voordeel. Op een korte baan was dat nooit gelukt, omdat die Suzuki een zwaar hok was, zeker in vergelijking met de fabrieksmachines. Het gewicht was het grootste probleem. Je kunt niet twintig kilo van het frame wegzagen, of maar twee liter brandstof meenemen. En Jack kon ook niet nog een paar kilo kwijt, want dat was al een graat. Alles zat mee dat weekend, maar het was niet alleen geluk. Jack heeft daar de race van zijn leven gereden en ik had de motor vrij aardig aan het lopen.”
De overwinning in 1981 was de basis voor de semifabrieks-Suzuki die Middelburg het seizoen erna zou krijgen, maar die hij ook weer kwijtraakte na een vreselijke crash in 1982, ook weer op Silverstone. "Het was zo'n klap dat iedereen dacht dat het gebeurd was met hem."
De crash van '82 was al het tweede grote dieptepunt dat Middelburg beleefde op op het Engelse circuit: in 1979 was hij er ook al eens zo zwaar gecrasht. Toen brak hij er zijn been, waardoor hij de rest van zijn carrière moeite zou houden de motor aan te duwen bij de start. Ook daarover vertellen diverse betrokken hun verhaal in het boek. "Had Jack toen maar de celstraf wegens te hard uitgezeten, dan was hij niet zo hard gevallen dat hij er de rest van zijn leven pijn van had gehad."

Spa3-700x476
EPA PHOTO ICN/Steve Etherington/cm/kr

In het boek Jumping Jack halen mensen die Jack Middelburg goed hebben gekend, onder wie Boet van Dulmen, Kenny Roberts, Franco Uncini, Graziano Rossi, Randy Mamola en Wil Hartog, herinneringen aan hem op. Het boek, geschreven door Grand Prix Radio-verslaggeefster Natascha Kayser, is vanaf dinsdag overal te koop en uiteraard nu al te bestellen bij Bol.com.

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen