Green: Aston Martin rijdt op een setup waarvoor die niet is gebouwd

18 mei 2022 door Frederique van Grinsven
Andy Green Aston Martin

Technisch directeur van Aston Martin Andy Green geeft toe dat hun concept niet werkt bij de nieuwe groundeffect-reglementen van dit jaar. Door de bijkomstigheid van porpoising, een probleem dat het team niet had voorzien, rijdt de auto nu "op een setup waar hij niet voor gebouwd is."

Green laat weten tegenover AMuS dat Aston Martin een richting in is gegaan die in de simulator er veelbelovend uitzag. "Je stelt een voertuighoogte in waarvan je denkt dat het de beste prestaties zal geven. Hieruit ontwikkelt zich dan de vorm van de auto. In onze simulaties heeft dit ons keer op keer beloond en de auto werd met elke stap beter."

Verliezen massaal rondetijden

Toch bleek het stuiteren van de auto, wat meerdere teams dit seizoen in de val lokt, pas een complicatie toen de auto's voor het eerst de baan op gingen in Barcelona. "Geen van onze pogingen gaf ons enige indicatie dat we een probleem zouden kunnen hebben met de instabiliteit van de auto. Nu [hebben we] grote problemen omdat ons autoconcept massaal rondetijden verliest als het uit het autohoogtevenster valt waarvoor het is ontworpen." legt Green uit.

"We hadden ook niet de tijd om naar het einde van elk pad te gaan." zegt hij verder. "Het was niet mogelijk om alle concepten af ​​te tasten om te herkennen hoeveel potentieel er in de individuele oplossingen zat. Anders kom je nergens terecht. Op een gegeven moment moet je een beslissing nemen."

Voor Aston Martin kwam dat besluit in de zomer van 2021 toen zij de laatste updates van de achterwielophanging van Mercedes ontvingen.

Auto's gaan steeds meer op elkaar lijken

"Pas nu alle concepten zichtbaar zijn, is het mogelijk om de alternatieven te controleren op hun maximale prestaties. Als dit werk gedaan is, zullen de auto's steeds meer op elkaar gaan lijken. Dat begint al dit jaar." zegt Green.

"In 2023 gaan de auto's meer op elkaar lijken en in het derde jaar van dit reglement zullen we alleen nog verschillen in de details zien."

Lance Stroll Aston Martin Miami

Foto: Aston Martin

Lees ook: Potentieel van Williams FW44 verborgen door kwalificatie problemen

Lees ook: F1 aan Tafel: "Lando Norris luistert onze podcast!"

Lees ook: Honda titelsponsor van Japanse Grand Prix in september

18 mei 2022 door Frederique van Grinsven

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen