Günther wint eerste Formule E-race New York

1-EPS710_203440SB3_1001

Maximilian Günther heeft de eerste race van de New York E-Prix op zijn naam geschreven. Robin Frijns pakte een knappe vijfde plaats na tactisch spel met de attack modes. In het kampioenschap deelt de Nederlander de eerste plaats nu met Edoardo Mortara. Nyck de Vries behaalde een dertiende plaats, nadat hij de race vanaf de achttiende positie moest aanvangen.

Bij de start wist Nick Cassidy zijn pole positie te verzilveren en behield de leiding. Alex Lynn was iets te gretig en verremde zich in een poging de tweede plek van Vergne af te pakken. De Brit viel daardoor terug naar de vijfde plaats.

Bocht nummer 10

De meeste actie van de race vond plaats in de hairpin van bocht nummer tien. Het begon al in de eerste ronde toen de Vries in het drukke middenveld een deel van zijn bodywork verloor.

Vervolgens was het Pascal Wehrlein die Lynn in de rondte tikte in de attack mode activatiezone in bocht tien. Het leek een inschattingsfout van de Duitser, die de race niet kon vervolgen. Hierdoor wist Frijns naar voren door te schuiven. De Nederlander stelde het gebruik van zijn attack modes lange tijd uit. Daardoor had hij tegen het einde van de race voordeel toen hij als één van de weinige coureurs zijn attack modes nog over had.

Full course yellow

Even leek het erop dat de tactisch sterke keuze van Frijns in het water zou vallen. Mitch Evans strandde op de baan waardoor er kortstondig een full course yellow geactiveerd werd, net op het moment dat Frijns zijn tweede attack mode geactiveerd had. Gelukkig voor Frijns duurde de full course yellow maar even en kon de Nederlander toch van zijn tactische zet profiteren. Frijns klom op naar de vijfde plaats en kwam met zijn attack mode net te kort om Lucas di Grassi op P4 te grazen te nemen

Gevecht om overwinning

Hoewel Cassidy de leiding bij de start wist te behouden wist hij niet weg te lopen bij Vergne. Pas tegen het einde van de race kon Vergne een aanval plaatsen op Cassidy. In de hairpin waagde de Fransman een poging, maar raakte Cassidy kort. Daardoor kon Günther beide heren aan de buitenkant inhalen en de leiding overnemen. Vergne bleef tweede, maar Cassidy viel terug naar de vierde plaats achter Lucas di Grassi.

Kampioenschap

Door de vijfde positie en een nul-score voor Edoardo Mortara wist Frijns gelijk te komen in de stand om het kampioenschap met 72 punten. De Vries had voorafgaand aan de race al aan Grand Prix Radio verteld dat hij geen idee had wat hij moest verwachten in New York. De Fries behaalde door zijn dertiende plaats geen punten en staat nu op de zevende plaats in het kampioenschap gelijk met Oliver Rowland met 52 punten.

Zondag volgt de tweede dag in de New York E-prix. Zondagmiddag is om 13.15 uur Nederlandse tijd de derde vrije training wederom live te volgen, mét beeld, via Grand Prix Radio. Om 15.30 volgt de kwalificatie en om 19.30 gaat de tweede race in New York van start.

Lees ook: LIVE: Goodwood Festival of Speed met o.a. F1-demo’s

Lees ook: Robin Frijns: “Punten pakken belangrijkste in New York”

Lees ook: Formule E onthult 2022-kalender met Vancouver en Kaapstad

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen