Halfjaarrapport Renault: Betere resultaten maar slechts van één coureur

Nico-Hulkenberg-spanje

De komende weken blikt de redactie van Grand Prix Radio per team terug op de eerste seizoenshelft. Vandaag bespreken we het team van Renault dat in 2017 nu al ruim drie keer zoveel punten wist te vergaren als in 2016, maar die door één coureur bij elkaar gereden zijn.

Kwalificatieduels:
Nico Hülkenberg  11 - 0 Jolyon Palmer

Punten:

Nico Hülkenberg: 26
Jolyon Palmer: 0 

Waar zou Renault gestaan hebben zonder Nico Hülkenberg en Jolyon Palmer? Die vraag werpt zich nadrukkelijk op bij het evalueren van de eerste seizoenshelft van Renault. De statistiek hierboven zegt eigenlijk alles over de uiteenlopende prestaties van beide coureurs. Zonder Hülkenberg stond het team dat is voortgekomen uit Lotus er ongetwijfeld nóg beroerder voor. Mogelijk zelfs helemaal onderaan, achter McLaren en hekkensluiter Sauber. Zonder Palmer had het team van Cyril Abiteboul hoogstwaarschijnlijk in gevecht kunnen zijn met Williams om de vijfde plek in het constructeurskampioenschap.

Kwalificaties

Nico Hülkenberg versloeg zijn Britse teamgenoot in alle elf kwalificatieduels. De verschillen zijn bovendien bijzonder groot. Waar de Duitser zich zes maal in Q3 meldde, kreeg Palmer dat slechts eenmaal voor elkaar, en dat was tijdens de derde race van het seizoen. ‘The Hulk’ kwalificeerde zich in Bahrein voor de tweede race op rij op een zevende plek. Palmer mocht tot ieders verrassing mee naar Q3 en kwalificeerde zich als tiende. Dichter bij zijn Duitse teamgenoot, die deze week 30 jaar wordt, kreeg de 26-jarige Brit zijn wagen dit seizoen niet meer op de startgrid geparkeerd. Het was overigens de eerste race van het seizoen waarin Hülkenberg punten scoorde voor zijn team. Palmer finishte als dertiende.

Waar Palmer race na race puntloos bleef, reed Hülkenberg ondertussen alle 26 punten van Renault eigenhandig bij elkaar. Met als hoogtepunt twee keer een zesde plek in Spanje en Groot-Brittannië. Palmer heeft tot nu toe als beste resultaat drie elfde finishplaatsen. Toegegeven, hij startte die races respectievelijk van de 17e, 15e en 16e plek. Dus de Brit weet heus wel hoe het spelletje werkt. Dat vertrouwen lijkt ook zijn team nog altijd in hem te hebben want het argument voor Renault om tot ieders verrassing in 2017 door te gaan met Palmer als tweede rijder was een 'sterke' tweede seizoenshelft in 2016. Palmer behaalde dat seizoen 1 punt.

Ter discussie

Wie de berichtgeving over Palmer er op onze website op naslaat, ziet dat de buitenwacht er geen vertrouwen in heeft dat Palmer nog gaat presteren. Zoals het de immer koppige Fransen betaamt gunnen zij de tweede rijder het voordeel van de twijfel en bestrijden ze in alle toonaarden dat de positie van de Brit ter discussie staat. Hülkenberg is gezien de prestaties van de wagen en zijn tomeloze inzet over de eerste seizoenshelft cum laude geslaagd. Het ziet er naar uit dat hij de positieve lijn kan voortzetten. Het zou alleen mooi zijn als hij kennis en kunde met zijn jongere teammaat zou kunnen delen. Tot nu toe lijkt hij de Brit niet op sleeptouw te nemen.

R.S.17

Genoeg over de coureurs. Want hoe zit het met de R.S.17 zelf? Beide coureurs hebben elk drie DNF’s (Did Not Finish, oftewel niet gefinisht, red.) achter hun naam staan de eerste seizoenshelft. Palmer heeft daarbij ook een DNS (Did Not Start, niet gestart, red.) gescoord, en wel tijdens de Grote Prijs van Groot-Brittannië toen hij in de opwarmronde problemen kreeg en van zijn engineer de opdracht kreeg om de motor uit te zetten. Over het algemeen heeft Renault een prima wagen, en is men er in Enstone oprecht trots op dat ze in 2017 een compleet nieuwe motor hebben ontwikkeld. Ook de aanwezigheid van viervoudig wereldkampioen Prost, die eenzelfde rol als Lauda bij Mercedes heeft, geeft vertrouwen voor de toekomst. De sleutel voor succes ligt dan ook niet bij het team, de motor of de wagen, maar bij de coureurs.

Saillant is in dat opzicht een aantal privé-tests te noemen van voormalig Formule 1-coureur Robert Kubica. De Pool nam begin juni voor het eerst in zes jaar weer plaats achter het stuur van een Formule 1 wagen en maakte indruk. Dit kreeg een vervolg tijdens de tweedaagse test in Hongarije, vlak voor de zomerstop. Volgens sommige ‘silly season’-geruchten zou Kubica Palmer vervangen op Spa-Francorchamps. Het zou met het oog op de tweede seizoenshelft niet eens zo’n gekke beslissing zijn.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden