Halfjaarrapport Sauber: Afscheid van de rode lantaarn

dcd1823ju843

De redactie van Grand Prix Radio blikt in de zomerstop terug op de eerste seizoenshelft. Vandaag staat het team van Alfa Romeo Sauber centraal.

Het gaat weer de goede kant op met Alfa Romeo Sauber. De nauwe samenwerking met Alfa Romeo werpt in de eerste seizoenshelft zijn vruchten af. Daarnaast beschikt het team over een van de smaakmakers van dit jaar: Charles Leclerc.

Sauber heeft afscheid genomen van de rode lantaarn. Het Zwitserse team maakte in de eerste twaalf races bij vlagen indruk. Het team finishte zeven van de twaalf races met een auto in de punten. Met name Leclerc stond een aantal keer in de schijnwerpers.

Leclerc

Leclerc had een aantal races nodig om te wennen aan de Formule 1. Maar vanaf de vierde race in Azerbeidzjan finishte hij regelmatig in de punten. In de straten van Baku haalde hij met een zesde plaats zijn beste resultaat. De Monegask wist in de kwalificatie ook een paar keer te imponeren. Hij drong een aantal keer door tot Q3 en legde op het Circuit Paul Ricard beslag op de achtste plaats startplaats. Iets wat de afgelopen jaren ondenkbaar was voor Sauber.

Teamgenoot Marcus Ericsson rijdt zoals verwacht in de schaduw van de Ferrari-junior. De eerste races was hij nog wel sneller maar toen zijn teamgenoot eenmaal gewend was aan zijn nieuwe werkplek was dat over. De tussenstand in het kwalificatieduel van 9-3 in het voordeel van Leclerc is veelzeggend.

Ferrari

Sauber heeft de opmars voor een deel te danken aan de sterke krachtbron van Ferrari. Waar het vorig jaar nog gebruikmaakte van een verouderde motor van Ferrari heeft het dit jaar de beschikking over de laatste specificatie. Het team profiteert optimaal van de sterke Italiaanse krachtbron.

Ondanks de betere prestaties van het team is er nog wel wat werk te verzetten. De verschillen in het middenveld zijn erg klein en enkele tienden maken het verschil tussen een P16 of een P8 op de startgrid. De auto blijven ontwikkelen is dan ook essentieel om tijdens de tweede seizoenshelft de goede lijn door te zetten.

Sauber is op dit moment met 18 punten negende in het kampioenschap en houdt alleen het teleurstellend presterende Williams achter zich. Het voormalig topteam achter zich houden moet geen probleem zijn voor Sauber, maar een plaatsje naar boven opschuiven op de ranglijst lijkt een lastige opgave. Het gat naar Toro Rosso is tien punten en McLaren lijkt met 52 punten al buiten bereik voor de Zwitserse renstal.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden