Halfjaarrapport Williams: teloorgang van voormalig topteam

1920x1080-Sergey-Sirotkin-Williams-GP-Azerbeidzjan-2018-1

De redactie van Grand Prix Radio blikt in de zomerstop terug op de eerste seizoenshelft. Vandaag staat het team van Williams centraal.

Williams is bezig aan het slechtste seizoen uit haar Formule 1-historie. Het team uit Grove - ooit een gerenommeerd topteam met coureurs als Ayrton Senna, Damon Hill en Jacques Villeneuve - bungelt onderaan in het wereldkampioenschap Formule 1. Teambaas Claire Williams ligt onder vuur en denkt hardop na om af te treden. Hoe kon het zover komen?

In zijn voorbeschouwing op het nieuwe seizoen zei Olav Mol al dat Williams in 2018 wel eens het lelijke eendje in de Formule 1 zou kunnen worden. Die voorspelling was niet uit de lucht gegrepen.

Het gesteggel begon al nog voordat er een meter gereden was. Het team baarde opzien door naast Lance Stroll rookie Sergey Sirotkin te contracteren. De Rus zat vorig jaar werkloos thuis en was in de jaren daarvoor met wisselend succes actief in de GP2. Wat ook niet hielp was dat Robert Kubica, de Pool die in race was voor een stoeltje bij Williams en genoegen moest nemen met een testrol, tijdens de testdagen in Barcelona geregeld sneller was dan Sirotkin en Stroll.

Het ontwerp van de FW41 oogde spectaculair. Bij de presentatie werd er hardop uitgesproken dat het team de strijd in de subtop hoopte te winnen. Bovendien moest met deze auto een sporadisch podium mogelijk zijn.

Eenmaal op het asfalt kwam daar helemaal niets van terecht. De FW41 bleek niet vooruit te branden en werd door zowel Sirotkin als Stroll tijdens de testdagen regelmatig in het grind geparkeerd. Teambaas Williams moest haar rijderskeuze, nog voordat het Grand Prix-seizoen van start was gegaan, verdedigen.

Toen het seizoen eenmaal begonnen was werd het niet veel beter. De Williams was inderdaad niet snel en bleek tot overmaat van ramp ook nog eens ontzettend onbetrouwbaar.

Stroll en Sirotkin bleven de eerste drie Grands Prix ver weg van punten en kwamen in de kwalificaties meestal niet verder dan Q1. Tijdens de vierde race - de Grand Prix van Azerbeidzjan - kon er voor het eerst een bescheiden succesje worden gevierd: Lance Stroll kwam, op het circuit waar hij vorig jaar op het podium stond, als achtste over de meet.

Dat resultaat zou de enige keer zijn dat er een Williams in de punten wist te finishen. Na zijn achtste plaats was Stroll in Spanje (P11) nog het dichtst bij een puntenfinish. Sirotkin moet genoegen nemen met twee keer een veertiende plaats (Spanje en Groot-Brittannië) als beste resultaten in zijn eerste seizoenshelft als Formule 1-coureur. Hij is de enige rijder die dit seizoen nog geen enkel punt heeft gescoord en staat daardoor logischerwijs onderaan in het kampioenschap.

Wat de situatie nog zorgelijker maakt voor Williams is dat er weinig verbeterd is sinds de beginfase van het seizoen. Zowel de auto als de rijders laten nauwelijks progressie zien. Teambaas Claire Williams dacht op de persconferentie voorafgaand aan de Hongaarse Grand Prix hardop na over opstappen. De Britse weigert echter de handdoek in de ring te gooien en gaat vooralsnog door in haar functie.

Hoe je het ook wendt of keert, voor de Formule 1 is het zonde dat Williams, al 42 jaar actief in de Formule 1, is afgegleden tot het niveau waarop het nu is. Van het topteam van weleer is zowel in auto als rijders niets meer over. Er zal dan ook een klein wonder moeten gebeuren wil Williams in 2018 niet als laatste eindigen.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden