Helmut Marko vergelijkt wereldkampioenen van Red Bull: Verstappen en Vettel

Helmut Marko Sebastian Vettel

Max Verstappen is met zijn successen bij Red Bull op weg om de vier wereldtitels van Sebastian Vettel bij het team te evenaren. Verstappen heeft er ondertussen twee in handen bij het team, maar heeft nog een lopend contract tot 2028. Helmut Marko vergelijkt Verstappen met voormalig held van het team, Sebastian Vettel.

Met ondertussen twee wereldkampioenschappen op naam van Verstappen, ziet Marko dit als een mooi moment om de kwaliteiten van de Nederlander naast die van Sebastian Vettel te leggen. Vettel heeft de Formule 1 als coureur inmiddels verlaten, maar heeft in zijn carrière wel vier wereldtitels bij Red Bull bemachtigd. "Ze hebben een compleet verschillende aanpak, maar uiteindelijk levert dat hetzelfde resultaat op", stelt Marko. Christian Horner, teambaas van Red Bull, vult aan: "Sebastian was erg analytisch, heeft ieder detail bekeken en ook bijzonder veel aan het team gevraagd. Max gaat gewoon zitten, maar dan weet je dat je 110 procent terugkrijgt. Hij is natuurlijk extreem snel en past zich ook snel aan. Het maakt beide coureurs anders, ook qua rijstijl, maar ze zijn allebei even toegewijd."

Vettel Horner Marko 2013

Foto: Red Bull Content Pool 

Kort lontje

Het onvermijdelijke gedrag van Verstappen komt ongetwijfeld voorbij in het gesprek met Servus TV. In zijn beginjaren had Verstappen een aardig kort lontje, iets wat hij in de afgelopen jaren meer onder controle heeft weten te krijgen. Maar Marko ziet deze kant van de Nederlander af en toe nog terugkomen: "Max heeft zonder twijfel een korter lontje dan Sebastian. Dat was vooral in de beginjaren zo, maar dit seizoen in Singapore ook nog. Zo snel als in Singapore heb ik Max nog nooit uit de auto zien komen. Hij ging de pitbox door en iedereen stoof meteen weg om hem niet voor de voeten te lopen. Op zo'n moment moet je hem gewoon even laten. Het wordt op dat vlak ook wel beter, hij krijgt steeds meer routine. Maar de commitment is van beide coureurs buitengewoon groot."

Helmut Marko Max Verstappen

Foto: Red Bull Content Pool (Clive Mason / Getty Images)

Overstap?

Vooralsnog lijkt het erop dat Verstappen de hoogtepunten van zijn carrière allemaal bij Red Bull Racing beleeft. Met zijn langlopende contract lijkt een overstap naar bijvoorbeeld Ferrari zeer onwaarschijnlijk. Vettel heeft er wel voor gekozen om zijn spullen te pakken en naar Ferrari te vertrekken. Volgens Marko is dit niet zijn beste zet geweest: "Naar Ferrari gaan is niet altijd het beste om te doen." Hierbij doelt hij vooral op het verschil in materialen die de coureur aangeleverd krijgt. Volgens Marko levert Red Bull goede materialen aan, wat de rijders een goede basis geeft. Iets waar Ferrari niet altijd in lijkt te slagen. 

Lees ook: F1 aan Tafel: De vechtlust van Verstappen

Lees ook: Carlos Sainz: Consistentie sleutel naar succes in 2023

Lees ook: F1 aan Tafel blikt terug op Formule 1-seizoen: Deel 2

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen