Hero or Zero: de Grand Prix van Nederland

Pierre Gasly podium Zandvoort 2023

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Hero or Zero zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de race voor de Grand Prix van Nederland, met onder andere de Nederlandse fans die er een feestje van bouwde, Logan Sargeant in de muur en een blunderende Ferrari.

Hero

Max Verstappen

Max Verstappen kan niet ontbreken als Hero. De Nederlander wint voor het derde jaar op rij zijn thuis grand prix. Iets wat fenomenaal is. Deze keer, in tegenstelling tot de afgelopen jaren, was het een natte race. De start was nog droog en Verstappen kwam goed weg. Echter, moest hij al snel naar binnen voor de regenbanden. Dit leek een uitstekende call van het team, de baan werd snel nat. Binnen no time had hij weer de leiding teruggenomen van zijn teamgenoot Pérez. Al snel nadat de coureurs weer naar de slicks gewisseld waren begon het weer te regenen. Deze keer harder dan de eerste keer en de chaos begon. Verstappen wist uit deze chaos te blijven en stond na de rode vlag nog steeds eerste. Hij werd voor een uitzinnig thuispubliek wederom eerste en staat nu gelijk met Vettel als het aankomt op de meeste overwinningen achter elkaar. Is er iets wat deze man niet kan doen?

Red Bull overwinning Zandvoort 2023

De Nederlandse fans

Als er iemand heeft laten zien dat ze er een feestje van bouwen zijn het de Nederlandse fans wel. Het begon al voor het volkslied waarbij André Rieu de bekende Tweede Wals van Sjostakovitsj speelde en de fans op het rechte stuk met vlaggetjes de Nederlandse vlag vormde. Verstappen kreeg zelfs kippenvel bij het volkslied. Toen de race werd stilgelegd door de regen maakte de fans er een groot feest van. Er werden overal polonaises gevormd en er werd gedanst op de tribunes. De Tifosi krijgt het zwaar tijdens de Grand Prix van Monza, om dit te overtreffen moet je met iets heel groots komen. 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix (@f1dutchgp)

Pierre Gasly

Pierre Gasly heeft enorm goed geprofiteerd van de regen en heeft een geweldige race laten zien. De Fransman kent een lastig seizoen nadat hij is overgestapt van AlphaTauri naar Alpine. Hij staat momenteel tiende in het kampioenschap en mocht gisteren het podium betreden. De hele race zat hij er goed bij en ondanks een tijdstraf vanwege het te hard rijden is hij toch nog op het podium beland. Dit zal het zelfvertrouwen van de Fransman goed doen en het is voor hem te hopen dat het voor hem in een stijgende lijn doorgaat. 

Liam Lawson

Met maar één vrije training op zak stapte Liam Lawson zondag de auto in. Er stond direct een grote uitdaging te wachten voor de Nieuw-Zeelandse coureur. Al na de eerste ronde begon het te regenen en kon de chaos beginnen. Ondanks de eerste regenbui wist hij zich goed staande te houden. Hij belandde zelfs in een strijd met Charles Leclerc (die hij overigens won). Ook toen veel coureurs er tijdens de tweede regenbui afgleden wist hij zich staande te houden. Een dertiende plek tijdens je debuut is zeker niet verkeerd. Wellicht dat hij in Monza nog een keer de kans krijgt om zichzelf te laten zien.

Zero

Logan Sargeant

Logan Sargeant kreeg de kans om te starten vanuit de top 10. Iets wat voor de rookie een groot moment was. Zijn start was al niet al te best en hij zakte ver terug. Net nadat hij van de regenbanden naar de slicks was gewisseld wist hij de Williams bolide in de muur te parkeren. De resultaten van de Amerikaan blijven tegenvallen, zeker als je kijkt naar teamgenoot Alexander Albon of mede rookie Oscar Piastri. Alle punten voor het team van Williams zijn behaald door Albon, iets wat niet positief is voor Sargeant. Er gaan al geluiden rond dat hij wellicht vervangen gaat worden voor Mick Schumacher. Hij heeft nog een aantal races om zichzelf te bewijzen, maar het ziet er niet best uit voor de Williams coureur.

Ferrari

Elke keer denk je dat het niet erger kan bij het team van Ferrari, wordt het toch weer erger. Deze keer vergaten ze de regenbanden naar buiten te brengen voor de pitstop van Charles Leclerc, die al veel te verduren heeft bij het team. Nadat er schade was geconstateerd aan de bolide van Leclerc eindigde zijn race. Ook voor Carlos Sainz was het een pittige race. Zo mocht hij wederom niet langs Leclerc, die met schade aan zijn vleugel reed, en lag hij lang op een podium positie. Toch lukt het Ferrari maar niet om dicht bij het podium te komen en laat staan een goede pitstop uit te voeren. Er moet bij Ferrari goed gekeken worden naar hoe het wel goed kan gaan, want de coureurs lijken er klaar mee te zijn. 

George Russell

George Russell startte de race vanaf de derde plek, een positief iets voor Mercedes, die Hamilton in Q2 uit zag vallen. De podiumkansen voor de Britse coureur waren hoog, zeker omdat de pace er goed uitzag. Echter, raakte hij Lando Norris en had hij schade aan zijn auto. Zeker de laatste rondes reed hij kleurloos laatste. Uiteindelijk moest hij naar binnen vanwege een lekke band, hij staakte de wedstrijd. Russell heeft dus een podium en kostbare punten voor het team weggegooid. Dit geeft Aston Martin de kans om dichter bij Mercedes te komen, zeker omdat Alonso tweede geworden is.

Lees ook: Michael Bleekemolen en Olav Mol te gast in F1 aan Tafel

Lees ook: Pierre Gasly uitzinnig na eerste Alpine-podium: Wat een race!

Lees ook: Fernando Alonso behaalt tweede plaats in Zandvoort: Ik vertrouwde vandaag de auto

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden